КІЛЬКІСНІ МЕТОДИ ОЦІНКИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Д’яконова, І.І.; Кравчук, Г.В.; Шелюк, А.А.; Хабер, Дж.-Е. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Наявність на українському страховому ринку великої кількості страхових компаній вимагає використання кількісних методів оцінки їхньої конкурентоспроможності та привабливості для споживачів страхових послуг. Для забезпечення рівня конкурентоспроможності страхової компанії, який би відповідав потребам страхувальників порівняно з іншими компаніями, потрібно орієнтувати діяльність на сталий розвиток. Використання кількісних методів оцінки конкурентоспроможності страхових компаній пояснюється тим, що їх застосування базується на чітко визначених гіпотезах за наявності конкретних кількісних показників та отримання результатів із високим ступенем точності.Пріоритетним завданням страхової компанії є отримання найбільшої кількості конкурентних переваг, які служать основою для забезпечення постійного рівня ефективності, рентабельності та прибутковості їхньої діяльності. Розв’язати цю проблему можливо з використанням економіко-математичної моделі, спрямованої на ітераційне формування структури страхового портфеля. Існують різні методи оптимізації діяльності компаній, які дозволяють збільшити розмір прибутку і підвищити прибутковість. Одним із методів, який може використовувати страхова компанія для підвищення своєї ефективності, є оптимізація страхового портфеля, що включає визначення раціонального поєднання частки окремих видів послуг у портфелі, аналіз платоспроможного попиту на певні види послуг, прийняття, ураховуючи обмеження та потреби ринку, вибір раціональних комбінованих цін і обсягів продажу з урахуванням попиту на ринку. Розробляючи модель кількісної оцінки показників діяльності страхової компанії для визначення рівня її конкурентоспроможності, було отримано кількісне значення, що дозволило класифікувати страхові компанії за цим критерієм. Отримані результати дозволили визначити конкурентні переваги страхових компаній та їхню конкурентоспроможність на ринку. Ключові слова: кількісні методи, стійкість, конкурентоспроможність, страхові компанії, страховий ринок, сталий розвиток. Формул: 26; рис.: 5; табл.: 5; бібл.: 13.