УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ МАТЕРІАЛЬНОЇ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Гапоненко, О.; Мащенко, М.; Кліменко, О.; Степаненко, Н.; Сергієнко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглянуто теоретичні та організаційні аспекти обґрунтування управління на основі ефективної матеріальної мотивації персоналу щодо її впливу на використання виробничих ресурсів підприємства. Для визначення об’єкта дослідження, впливу матеріальної мотивації персоналу розкрито зміст категорії «ефективність матеріальної мотивації»; охарактеризовано методи матеріальної мотивації; подано класифікацію виробничих ресурсів підприємства. Узагальнення положень дозволило охарактеризувати ефективність матеріальної мотивації персоналу за двома основними напрямами: забезпечення заробітної плати та інших надбавок відповідно до кількості і якості результатів праці, а також вартості робочої сили на ринку праці; забезпечення роботодавцю підвищення: величини продуктивності праці, а також абсолютних показників доходу, прибутку на 1 гривню заробітної плати (зарплатовіддачі). Теоретичний підхід до управління виробничими ресурсами розроблено на основі матеріальної мотивації персоналу. Він передбачає реалізацію трьох етапів. Перший етап — аналіз стану ефективності матеріальної мотивації персоналу. Він передбачає реалізацію: визначення стану ефективності матеріальної мотивації персоналу і постановку завдання; формулювання цілей матеріальної мотивації персоналу щодо впливу на використання виробничих ресурсів підприємства. Другий етап — розроблення рішень щодо посилення впливу матеріальної мотивації персоналу на використання виробничих ресурсів. Він передбачає реалізацію: визначення набору обмежень, узагальнення відповідних рішень. Третій етап — ухвалення і виконання рішення. Він передбачає реалізацію: розроблення критеріїв вибору рішень; вибору і впровадження відповідного рішення. Запропоноване аналітичне обґрунтування ухвалень відповідних рішень ураховує організаційні, інформаційні та технологічні аспекти і передбачає застосування відповідного методу ухвалення рішень для вибору оптимального варіанта впливу на використання виробничих ресурсів. Ключові слова: управління, виробничі ресурси підприємства, матеріальна мотивація персоналу, ефективність матеріальної мотивації, управлінські рішення. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 29.