ДОСЛІДЖЕННЯ ЕВОЛЮЦІЇ СТАНОВЛЕННЯ I РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УКРАЇНІ - Жук, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджуються історично-правові основи становлення і розвитку державних закупівель в Україні. Проведено аналіз сутності та значення публічних закупівель для ефективного розвитку підприємств, установ та організацій бюджетної сфери в різні історичні періоди. Установлено, що публічні закупівлі набували різних форм ще до незалежності України. Державні замовлення розглядаються в контексті ширшої проблеми державного регулювання економіки, а саме — однією з найбільш серйозних і неоднозначних економічних проблем є раціональна взаємодія держави і ринкової системи у процесі державних закупівель. Обґрунтовано, що повноцінна національна економіка значною мірою залежить від того, наскільки прозорими та економічно виправданими є державні видатки на утримання установ, що фінансуються з державного бюджету. Розглянуто особливості законодавчого регулювання сфери публічних закупівель за відповідними періодами. Установлено етап переходу системи централізованого планування виробництва, розподілу матеріально-технічних ресурсів, функції державного замовлення як абсолютного державного регулятора у виробництві продукції та послуг на засіб забезпечення потреб у матеріальних ресурсах, продукції, роботах і послугах споживачів, що утримуються за рахунок державного бюджету. Визначено основні відмінності підходів до розуміння сутності публічних закупівель. Надано детальну характеристику впливу факторів та обставин на побудову законодавчої бази сфери публічних закупівель. Визначено та обґрунтовано періоди розвитку державних закупівель. Проаналізовано негативні наслідки упущень і недоопрацювань нормативно-правового поля кожного періоду. Досліджено методи і причини зміни термінології у формуванні понятійного апарату сучасної законодавчої бази. Надано висновки щодо змін, доповнень і коригувань законодавча база сфери публічних закупівель. Оцінено основні відмінності ухваленого законодавства сфери публічних закупівель. Ключові слова: державні закупівлі, публічні закупівлі, тендер, державні контракти. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 10.