ФОРЕНЗІК-АУДИТ ЯК ІМПЕРАТИВ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА РОЗВИТКУ КОМПАНІЇ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Назарова , К. О.; Нежива, М. О.; Лосіцька, Т. І.; Міняйло , В. П.; Новікова , Н. Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено актуальним питанням захисту бізнесу через призму форензику (фінансових розслідувань). Цей новий напрям послуг із розслідування фінансових махінацій і шахрайства використовується для проведення розслідувань і надання допомоги клієнтам у встаноленні фактів і причин шахрайства, які можуть статися через відсутність або неналежну і неефективну систему внутрішнього контролю. Проаналізовано види економічних злочинів, з якими зіштовхувалися компанії протягом 2017—2019 років, і встановлено, що хабарництво і корупція є лідером серед економічних злочинів. Розкрито сутність поняття «форензик» як виявлення потенційних проблем за допомогою проведення юридичного і фінансового аудиту. Дослідженно процедури форензику як перспективного способу захисту бізнесу в умовах глобальних трансформацій та виникаючими кіберризиками в дедалі складнішому цифровому бізнес-середовищі. Окреслено основні напрями форензику щодо управління ризиками, серед яких виділено: розслідування фактів шахрайства; супровід у судових розглядах; корпоративна розвідка; комп’ютерна криміналістика; дотримання вимоганти корупційного законодавства, а також з метою використання превентивних заходів при запобіганні шахрайства. Окреслено класичні методи та алгоритм здійснення фінансового розслідування і заначено, що вони можуть відрізнятися залежно від того, з якою метою проводиться форензик, від галузі, у якій працює компанія, та ін. Установлено, що форензик для економічного суб’єкта завершується звітним етапом, під час якого до замовника доводять докази скоєння шахрайства, а також запропоновані рекомендації. Запропoновано застосовувати механізм форензику, коли власники бізнесу: сумніваються в ухваленні важливого рішення; існує витік комерційної інформації; не налагоджені механізми роботи з постачальниками; передбачається здійснення великої угоди. Ключові слова: форензик, аудит, внутрішній контроль, шахрайство, фінансові розслідування, методи фінансового розслідування, економічна безпека. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 14.