ДИНАМІКА І СТРУКТУРА ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ АМЕРИКАНСЬКОЇ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ - Філіпенко, А.С.; Баженова, О.В.; Король, М.M.; Стегней, М.І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Рушійною силою будь-якої країни з ринковою економікою є банківський сектор, який, як показали банківські кризи, не є досконалим і тому потребує більш детального вивчення. Ця стаття із серії «Аналіз основних показників англосаксонської банківської системи» присвячена дослідженню динаміки основних показників американської банківської системи за період з 2000 року до 2019-го включно. За останнє десятиліття кількість комерційних банків зменшилась, у тому числі у Сполучених Штатах Америки (США). На основі даних Федеральної корпорації зі страхування депозитів (FDIC) із виділенням основних вивчених показників банківської системи та їхнього детального аналізу було встановлено, що фінансова криза 2008—2009 рр. негативно вплинула на активи і пасиви комерційних банків, динаміку їхнього чистого прибутку і збільшила суму непогашених позик. Обґрунтовано, що, попри збільшення часткових позик у США, останні не демонструють високого боргового навантаження. Також було встановлено, що свідченням процесу консолідації є збільшення питомої ваги п’яти найбільших банків країни в загальній сумі банківських активів США. У цьому дослідженні зроблено спробу вивчити вплив кризи у 2008—2009 рр. за показниками, що характеризують активи і пасиви комерційних банків у США. Таким чином, для того, щоб зробити цю гіпотезу, яка засвідчує взаємозв’язок кризи у 2008—2009 роках, показники, що характеризують активи та пасиви комерційних банків у США, повинні бути перевірені. На підставі дослідження було зроблено висновок, що основні показники американської банківської системи за досліджуваний період демонструють позитивну динаміку, за винятком фінансової кризи 2008—2009 років. Кількість банків постійно зменшується, що пояснюється не стільки їхньою ліквідацією, скільки злиттям і поглинанням. Під час фінансової кризи 2008 року банки функціонували лише з прибутком 10,2 млрд дол., що на 59,8 % менше, ніж попереднього, 2007-го. Це найнижчий річний дохід із 1989 року. Однак значне збільшення доходів 2018 року можна пояснити змінами в оподаткуванні. Водночас частка непогашених позик щороку зменшується з 2009 року, що є свідченням розсудливої кредитної політики. Ключові слова: Федеральна резервна система, комерційні банки, ощадні установи, злиття і поглинання комерційних банків, активи комерційних банків, пасиви комерційних банків. Формул: 1; рис.: 6; табл.: 3; бібл.: 35.