БРЕНДИНГ РОБОТОДАВЦЯ У ФОРМУВАННІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ ТУРОПЕРАТОРА: ДОСВІД УКРАЇНИ - Михайліченко, Г. І.; Кравцов, С. С.; Мельниченко, С. В.; Ведмідь, Н. І.; Забалдіна, Ю. Б. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Визначено, що інтелектуальний капітал слід розглядати як один із ключових факторів успішної реалізації та надання туристичних послуг в умовах зниження рівня матеріальних запасів і сировинних ресурсів. Основною рисою ефективної діяльності туроператора є сформований інтелектуальний потенціал, насамперед персонал, який має ціннісно-орієнтовані професійні знання, амбіції, креативність, а ефективність роботи кожного працівника є ключовим джерелом інноваційних змін для будь-якого підприємства. Накопичені знання і досвід перетворюють персонал на інтелектуальний капітал, який є ресурсом зростання і розвитку туроператорів. У такій ситуації менеджмент туристичних підприємств повинний використовувати ефективні інструменти залучення професійних працівників, які є основою інтелектуального капіталу компанії. Однак результати опитування серед українських студентів, які навчаються в галузі туризму, вказують на пасивну позицію провідних директорів туристичних операторів у процесі пошуку та залучення фахівців туристичної галузі до роботи в цих компаніях. Директори туроператорів не звертають уваги на формування HR-бренду, який формує загальний імідж і репутацію туристичної компанії. Як результат, ми маємо значну плинність кадрів у компаніях, які входять у топ-10 провідних роботодавців у туристичній галузі. Це перешкода для формування інтелектуального капіталу організацій, що впливає на результати діяльності. З другого боку, добре сформований бренд роботодавця підвищує репутацію компанії, що є перевіреним механізмом оцінювання стабільності партнерства і бізнес-стратегії. Правильна політика формування людських ресурсів створює особливий професійний інтелект, і якщо туроператори використовують його, він перетворюється на інтелектуальний капітал для фірми та в інтелектуальну власність для працівника. Успішне впровадження ко-брендингу (спільний бренд «компанія — співробітник») поліпшує імідж і компоненти репутації, які покликані забезпечити стабільні позитивні фінансові результати, що є найважливішою умовою розвитку стратегічної компанії, навіть в умовах гострої конкурентної боротьби. Ключові слова: інтелектуальний капітал, туроператор, репутаційний капітал, ко-брендинг, HR-бренд. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 1; бібл.: 10.