ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА - Азаренкова, Г. М.; Головко, О. Г.; Орєхова, К. В.; Гнип, Н. О.; Клепікова, С. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Однією з найбільш вагомих проблем сучасної України залишається стабільність економічного розвитку. Залучення іноземних інвестицій здійснює значний вплив на стан та динаміку економіки України, забезпечує науково-технічний прогрес, економічне зростання, створення додаткових та збереження вже існуючих робочих місць, сприяє активізації підприємницької діяльності. В статті виконано оцінювання залучення іноземних інвестицій в економічну діяльність підприємства. Відміною рисою цього процесу від існуючих є врахування 6 компонентів: конкурентів, асортименту та експорту продукції, операційних витрат, стану основних засобів та робочої сили. В результаті оцінювання визначенні проблеми та шляхи підвищення ефективності залучення іноземних інвестицій в економічну діяльність підприємства, її сильні та слабі сторони, запропоновані заходи щодо поліпшення процесу прийняття обґрунтованих управлінських рішень, пов’язаних із забезпеченням інвестиційної привабливості. Для збільшення обсягів зростання і поширення застосування іноземних інвестицій в економічну діяльність підприємства доцільним є розроблення організаційно-економічного механізму. Він має бути побудованим на основі поєднання різних функціональних блоків: інституціонально-правового, грошово-кредитного, бюджетно-податкового та територіально-організаційного. Це дозволить об’єднати компоненти організаційно-економічного механізму для забезпечення векторного підходу до формування сприятливих умов залучення іноземних інвестицій в економічну діяльність підприємства. Залучення іноземних інвестицій в економічну діяльність підприємства з урахуванням конкурентів, асортименту та експорту продукції, операційних витрат, стану основних засобів та робочої сили дозволить створити можливості для покращення інвестиційного середовища в державі і збільшити потік прямих іноземних інвестицій в найближчій перспективі. Ключові слова: іноземні інвестиції, конкуренти, асортимент продукції, експорт продукції, операційні витрати, робоча сила, основні засоби, ділова активність. Формул: 1; рис.: 0, табл.: 8, бібл.: 12.