УПРАВЛІННЯ ДЕТЕРМІНАНТАМИ КОНКУРЕНТНОЇ ДЕВАЛЬВАЦІЇ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Дергачова, В.; Кравченко, М.; Виноградова, О.; Голюк, В.; Кузнєцова, К. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено дослідженню теоретичних і практичних аспектів управління детермінантами конкурентної девальвації, зокрема її сутності, інструментів її реалізації, а також позитивним і негативним наслідкам її впливу на економіку країни, яка її реалізує, і торговельних партнерів цієї країни. Визначено, що конкурентна девальвація є навмисною девальвацією валюти, ініційованою (і офіційно, і неофіційно) центральним банком з метою зниження вартості експортних товарів для іноземних покупців, таким чином сприяючи розвиткові внутрішнього виробництва, розв’язанню проблеми безробіття i зниженню дефіциту платіжного балансу. Визначено, що найбільш відчутно вплив конкурентної девальвації проявляється в таких секторах економіки країни: зовнішньоторговельний, промисловий, аграрний, фінансовий і сектор послуг. У результаті дослідження встановлено, що ступінь ефективності конкурентної девальвації для стимулювання економічного зростання країни детермінується такими факторами: структура зовнішньої торгівлі, частка імпортованої сировини і комплектуючих у вартості готової продукції, зовнішньоторговельні барʼєри, темпи економічного зростання в інших країнах, еластичність попиту на експортну продукцію, поширеність фіксованих контрактів на сировину та інструментів хеджування ризиків, ефект J-кривої. Виокремлено позитивні і негативні наслідки конкурентної девальвації для країни, яка її реалізує, та її торговельних партнерів. Очікуваними позитивними результатами для країни, що девальвує свою валюту, є зростання обсягів експорту і підвищення внутрішнього попиту, що повинно сприяти вищому рівню зайнятості та економічному зростанню. Серед негативних наслідків конкурентної девальвації такі: зниження купівельної спроможності населення, здорожчання імпорту і зменшення його обсягів, зростання рівня інфляції; зростання вартості обслуговування боргів, номінованих в іноземній валюті; зниження обсягів іноземних інвестицій; стримування науково-технічного розвитку та відплив висококваліфікованої робочої сили за кордон. Ключові слова: конкурентна девальвація, валютна війна, валютний демпінг, економічна політика, економічне зростання. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 31.