ПОДАТКОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА СТИМУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ - Жеребило, І.; Сарахман, О.; Шурпенкова, Р. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Податкове регулювання скорочує невизначеність майбутніх податкових витрат економічних суб’єктів і ступінь їхньої адаптації до агресивного зовнішнього середовища. Саме тому особливості процесу оподаткування, його значущість для економіки країни в цілому та кожного платника податків зокрема викликають необхідність виділення системи управління податковими платежами в самостійну галузь фінансового менеджменту та окремий науково-практичний напрям економічної думки в Україні. На даний час в Україні застосовуються окремі елементи і прийоми податкового регулювання, але відсутня цілісна теоретична і методологічна база, на якій повинна будуватися система відповідних практичних рішень, заходів і механізмів управління податками як на рівні суб’єктів господарювання, так і всього податкового процесу країни. Тому необхідність виділення системи управління податками в особливу галузь наукових знань очевидна. Складність і мінливість сучасного економічного середовища, невизначеність і ризиковість функціонування підприємств і державного фінансового господарства примушують підвести наукове підґрунтя під процес податкового регулювання з урахуванням реалій ринкової економіки. Причому, з ускладненням податкових систем і економічних зв’язків під впливом процесів глобалізації роль податкового регулювання зростає. Особливо це стосується сучасної України, де ринкові відносини та інститути ще остаточно не сформовані. Регулювання податкових платежів українськими підприємствами також вимагає свого методологічного обґрунтування і практичного розвитку. Корпоративне податкове регулювання повинно стати однією з найважливіших функцій управління підприємством, яка, на жаль, поки що застосовується безсистемно і здебільшого в цілях мінімізації (замість оптимізації) податкових платежів. Зазначене свідчить про надзвичайну важливість наукового розв’язання проблеми податкового регулювання в контексті організації управління податками на підприємстві. Податкова політика України, як основний напрям реалізації її фінансової діяльності, є ключовим чинником державотворення. Регулювання соціальної сфери засобами податкової політики є одним із найважливіших напрямів державного регулювання, насамперед, в умовах нестабільної економіки. Ознайомлено з ключовими напрямами податкової політики держави відповідно до пріоритетів соціальної сфери. Основне завдання полягає в аналізі тенденцій податкового регулювання у контексті соціальних процесів. Запропоновано кілька дієвих інструментів податкового регулювання соціальної сфери України. Проведено порівняльний аналіз особливостей застосування інструментів податкового регулювання соціальних процесів у вітчизняній практиці. Наведено порівняльну характеристику механізмів зниження податкових платежів. Виявлено тенденції розвитку податкової системи України в контексті соціальних процесів. Визначено соціальні аспекти реалізації антикризової податкової політики. Розроблено науково-методичні та практичні рекомендації щодо підвищення ефективності податкового регулювання соціального розвитку. Ключові слова: податкове регулювання, соціальна сфера, податок, оподаткування, державні гарантії. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 11.