ЦИФРОВИЙ ІМПЕРАТИВ ТРАНСФОРМАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ УНІВЕРСИТЕТІВ - Лук’яненко, Д. Г.; Мозгаллі, О. П.; Лук’яненко , О. Д.; Дворник , І. В.; Орєхов , М. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Для останнього десятиліття притаманні феноменальні науково-технологічні зрушення, відбувається наддинамічна цифрова трансформація бізнесу, мережевізація економіки і суспільства. Актуальним стає методологічний формат дослідження цифрової економіки, що враховує, з одного боку, глобальні тренди мережевізації, інтелектуалізації, індивідуалізації та диджиталізації, а з другого — сучасний ландшафт доповненої та змішаної реальності в межах віртуальної економіки. У концепті незворотності цифрової трансформації на основі узагальнення сучасних теоретичних розробок висвітлено її науково-практичні проблеми. Виявлено передумови, фактори й особливості становлення цифрової економіки. Увагу акцентовано на віртуалізації бізнесу, блокчейні, криптовалютах. Проілюстровано імператив обчислень у цифровій економіці у взаємозв’язку з еволюцію інтерфейсу. Наведено прогнози подальшої диджиталізації галузей, видів і сфер діяльності, вірогідний тренд розвитку цифрової економіки в напрямі настання віртуальної реальності у процесі створення і динамічної масштабізації розумних підприємств, міст і спільнот. Обґрунтовано, що у формуванні інтелектуального капіталу ключову роль відіграють університети, взаємодіючи з державою і бізнесом у системі відкритих науки, освіти, інновацій. Науково-практична значущість дослідження полягає в обґрунтуванні моделі розбудови цифрового університету з диджиталізацією системи управління, освітньої і наукової діяльності, розвитку людського капіталу, інфраструктури та створенням цифрової екосистеми на платформі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Ключові слова: глобальна інформатизація, цифрові технології, мережеві структури, віртуальна економіка, розумне підприємство, штучний інтелект, інтелектуальний капітал, цифрова трансформація університетів. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 0; бібл.: 40.