КРИТЕРІАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ БІЗНЕС-СТРУКТУР - Радіонова, Н.; Бреус, С.; Денисенко, М.; Хаустова, Є.; Матюх, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Представлено основні засади критеріального підходу до аналізу системи управління витратами підприємства. Зазначено доцільність аналізування за кожним етапом процесу управління витратами. Етапами управління витратами визначено: розроблення (прийняття) рішення, реалізація рішення і контролювання. Запропоновано методику обчислення комплексних і результуючого критеріїв для аналізу ефективності системи управління витратами на підприємстві. Серед основних результатів запропонованого критеріального підходу визначено оцінювання ефективності системи управління витратами на підприємстві в розрізі кожного етапу управління і можливість порівняння ефективності систем управління витратами на різних підприємствах. Для кожного етапу управління розроблено по шість локальних критеріїв і зазначено їхні кількісні характеристики для аналізування рівня ефективності системи управління витратами. Локальні критерії можуть набувати значень від 0 до 1. Для кожного з них передбачено три варіанти прийнятого значення: найбільш і найменш ефективне для підприємства та проміжне значення. Локальні критерії поєднуються в комплексний критерій. Комплексні критерії кожного етапу управління складають результуючий критерій оцінки системи управління витратами підприємства. Що ближче отримане значення результуючого критерію до одиниці, то ефективніша система управління витратами на підприємстві. За наведеною методикою проведено аналізування показників п’яти провідних вітчизняних підприємств швейної промисловості. Установлено, що результативні показники кожного з досліджуваних підприємств майже удвічі менші від оптимального результату. Зазначено, що досліджуваним підприємствам варто зосередитися на поліпшенні чинних систем управління витратами. Причому в кожного підприємства система управління витратами має різну ефективність функціонування на кожному етапі управління. Тобто запропонована методика дозволяє підприємствам виявити проблемні аспекти в розрізі етапів управління і внести зміни до системи управління витратами з метою підвищення її ефективності. Ключові слова: аналізування, система управління витратами, етапи управління, локальні критерії, комплексні критерії, результуючий критерій, бізнес-структура, швейне підприємство. Формул: 2; рис.: 0; табл.: 7; бібл.: 14.