АУКЦІОННА ТОРГІВЛЯ ДЕРЖАВНИМ І КОРПОРАТИВНИМ БОРГОМ В УМОВАХ КРИЗИ - Крикавський, Є.; Мних, О.; Бінда, Я. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Аукціонна торгівля борговими зобов’язаннями найчастіше використовується в умовах розгортання кризових явищ. Ринок облігацій, державний борг і борг приватних структур виступають як об’єкти емпіричних і науково-прикладних досліджень. Метою нашої наукової роботи є визначення особливостей аукціонної торгівлі і державної боргової політики в умовах кризових ситуацій на основі узагальнення закордонного і вітчизняного досвіду, дослідження процесів вибору форматів аукціонної торгівлі борговими зобов’язаннями на вторинному ринку цінних паперів (ЦП) та управління факторами для усунення викривленості такої торгівлі на фінансових ринках, що сприятиме економічному зростанню. Визначено, що в певному інституційному середовищі розвитку вторинного ринку ЦП, де потенційними покупцями боргових ЦП є інвестиційні організації і банки, у т. ч. іноземні, сучасна практика аукціонної торгівлі і нові формати її проведення супроводжуються встановленням нових правил торгів, зростаючим значенням приватної цінності об’єкта й інформаційного супроводу аукціону. В умовах цифровізації економіки і формалізації взаємопов’язаних процесів і трансакцій на фінансових ринках адекватним має бути механізм аукціонної торгівлі. Доведено, що механізм удосконалення практики аукціонної торгівлі і розширення масштабів упровадження нових форматів її проведення неможливі без узгодження інтересів інвесторів, емітентів і різних зацікавлених сторін для усунення викривленості аукціонних торгів борговими зобов’язаннями на фінансових ринках. Виявлено значні відхилення в темпах росту ВВП і державних боргів, зокрема в Польщі, Японії і в Україні, що пояснюються рівнем довіри до держави і спеціалізованих інституцій з управління боргами, цільовою орієнтацією довгострокової економічної стратегії і монетарної політики в умовах кризових ситуацій, зокрема у країнах ЄС і в Україні. Визначено напрями подальших науково-прикладних досліджень для цілей підвищення гнучкості системи аукціонних торгів борговими зобов’язаннями в умовах кризи і посилення їхнього позитивного впливу на економічне зростання. Ключові слова: аукціонна торгівля, криза економіки, боргові цінні папери, державний борг, вторинний ринок, інвестор, фінансовий ринок, економічне зростання Формул: 0; рис.: 5; табл.: 0; бібл.: 28.