СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Варналій, З.С.; Чеберяко, О.В.; Баженова, О.В.; Нікитенко, Д.В.; Білик, Р.Р. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Глобальна пандемія COVID-19 оголила прогалини у сфері стійкості фінансових систем. Метою статті є оцінка адекватності стратегічних пріоритетів бюджетної політики України та її адаптивність до викликів глобального масштабу. У цих умовах значення держави і вироблення нових стратегічних пріоритетів бюджетної політики буде тільки посилюватись. Використовуючи місячні статистичні дані Державної казначейської служби України, Державної служби статистики і Міністерства фінансів України, із січня 2018 року до вересня 2020-го викладено гіпотезу про вплив боротьби з пандемією COVID-19 на величину грошових витрат Державного бюджету України, видатків на охорону здоров’я, економічну діяльність та на податкові надходження. Автори вважають, що боротьба з COVID-19 впливає на грошові витрати Державного бюджету України, а також на індекс споживчих цін та інші показники ефективності економіки в Україні. Крім того, на основі результатів регресу індекс споживчих цін є найбільш впливовим фактором грошових витрат Державного бюджету України. У той же час COVID-19 впливає на витрати на охорону здоров’я, але не впливає на витрати на економічну діяльність i видатки місцевого бюджету. Це означає, що головною метою економічної політики України є обмеження розповсюдження вірусу серед населення для недопущення зупинки економіки. Значна частина досліджень про стратегічні пріоритети бюджетної політики, їхнi зміни та ефективність дотримання в часи пандемії COVID-19 є відносно низькою. Попередні дослідження не використовували вплив унікальних на даний час екзогенних факторів глобального характеру. Дотримання пріоритетів бюджетного фінансування в умовах пандемії з урахуванням фаз її розвитку дозволить оцінити ефективність проведення бюджетної політики відповідно до наявних умов. Запропоновано основні стратегічні пріоритети бюджетної політики України в умовах COVID-19. Ключові слова: бюджетна політика, бюджетна стратегія, макропоказники, дефіцит бюджету, пандемія COVID-19. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 4; бібл.: 23.