ГЛОБАЛЬНИЙ АГРОПРОДОВОЛЬЧИЙ РИНОК: СПОЖИВЧІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПРОБЛЕМИ - Яценко, О. М.; Циганкова , Т. М.; Завадська , Ю. С.; Горбачова , І. В.; Хорошун , О. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Визначено, що проблема гарантування продовольчої безпеки як для окремо взятих країн, так і для світової спільноти загалом, значно загострилась унаслідок взаємопов’язаних глобальних екологічних, економічних і соціальних потрясінь з одночасним стрімким технологічним трансформуванням галузі у поєднанні із суттєво зростаючим світовим попитом на продовольство і зміною споживчих уподобань. Зазначені процеси відбуваються на тлі падіння світової економіки, викликаного пандемією COVID-19. Проаналізовано наслідки окреслених чинників на міжнародний агропродовольчий ринок, а саме введення додаткових торговельних обмежень, зростання цін на продукти харчування та збої у глобальних ланцюжках їхніх поставок тощо. Ці та інші негативні тенденції в межах глобального продовольчого ринку зменшують фізичну доступність харчування і знижують якість життя людей. Об’єктом дослідження є процеси розвитку глобального ринку агропродовольчих товарів. Предметом дослідження — домінанти і механізми формування глобального ринку агропродовольчої продукції. Метою роботи є комплексна оцінка глобального агропродовольчого ринку в розрізі трансформації споживчих пріоритетів з урахуванням турбулентності міжнародного економічного простору. Завданням наукового дослідження є визначення глобальних домінант і тенденцій розвитку ринку агропродовольчої продукції, оцінка інтеграційних перспектив України у світовий агропродовольчий ринок. Для досягнення мети і вирішення завдань були використані такі методи наукового дослідження: метод системного аналізу, прогнозування, узагальнення. Наукова новизна одержаних результатів полягає в наданні комплексної оцінки сучасного стану міжнародного агропродовольчого ринку в розрізі ключових факторів і детермінант його розвитку із подальшою побудовою на основі отриманих результатів оптимальної моделі використання потенціалу економічної співпраці між Україною та її міжнародними торговельними партнерами. Також у дослідженні дістали подальшого розвитку системна оцінка ринку агропродовольчої продукції України, який динамічно інтегрується у глобальний й характеризується, з одного боку, зміцненням лідируючих позицій українських товаровиробників за низкою товарних позицій і географічною структурою торговельних відносин на світовому ринку, а з другого боку — диспропорцією між експортом сировини і готової продукції. Ключові слова: агропродовольчий ринок, світова економіка, глобалізація, міжнародна торгівля. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 24.