УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ ДО ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Акімова, Л. М.; Акімов , О. О.; Мігус , І. П.; Коваль , Я. С.; Дмитренко , В. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Забезпечення економічної безпеки є гарантією самостійності та незалежності держави, невід’ємною умовою стабільності й ефективного функціонування суспільства. В умовах розвитку світової економіки дедалі нагальнішою проблемою стає забезпечення економічної безпеки України, яка є основою національної безпеки. Формування системи економічної безпеки України відбувається в умовах економічної глобалізації, що не може не позначитися на національних інтересах і тенденціях соціально-економічного розвитку країни. Саме для вирішення такого результату постає питання регламентації визначення ролі та місця економічної безпеки в загальній системі механізмів державного управління в Україні. У реаліях сьогодення спостерігається негативна тенденція зростання впливу зовнішніх і внутрішніх загроз на діяльність держави та управління нею. Сучасна концепція розвитку держави передбачає єдину сукупність вимог до її інституцій: відкритість правової та економічної систем; прозорість механізму державного управління, його економічного, правового та інформаційного забезпечення; захист економічних інтересів держави, соціальний захист життя і здоров’я населення тощо. Удосконалення управління економічними процесами в державі повинно розпочинатися з вироблення чіткого порядку і механізмів ідентифікації та нейтралізації загроз у системі, що сприятиме розробленню ефективної економічної державної політики, встановленню державного контролю за розвитком соціально-економічної системи країни, об’єктивному визначенню пріоритетів у реформуванні економіки тощо. Оцінювання теперішнього стану регулювання економіки дозволило встановити, що основна енергія виконавчої влади витрачається не на подолання причин, які провокують нелегітимні явища, а на боротьбу з їхніми наслідками, тому вимагає розроблення дієвих механізмів державного управління забезпеченням економічної безпеки. Ключові слова: оцінювання, державне управління, економічна безпека, держава, методологічний підхід. Формул: 9; рис.: 1; табл.: 6; бібл.: 33.