МЕТОДИКА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Осадча, О. О.; Ляшенко , О. М.; Павелко, О. В.; Марков , Р. В.; Юрків , Н. Я. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю системного дослідження питань методичного забезпечення аналізу інноваційної діяльності підприємств в умовах розвитку цифрової економіки. Установлено, що особливістю інформаційно-аналітичної системи управління інноваційною діяльністю є використання комплексу методів: статистичних, економіко-математичних і специфічних методів прогнозування результатів інноваційної діяльності. При цьому система методів і методик аналізу інноваційної діяльності значно відрізняється від традиційного інструментарію, оскільки здебільшого об’єкт управління є унікальним у своєму роді, а предмет інноваційного проєкту (інноваційний продукт), як правило, не має аналогів. У статті обґрунтовано необхідність застосування аналітичних процедур на всіх етапах реалізації інноваційних проєктів. Запропоновано проводити процес оцінювання ефективності реалізації інноваційного проєкту за такими етапами: моніторинг зовнішнього середовища, визначення інноваційного потенціалу підприємства, вивчення ефективності інноваційного проєкту, кількісний і якісний аналіз ризиків інноваційної діяльності, економічний аналіз інноваційної діяльності, розроблення інноваційної стратегії. Запропоновано методику визначення ціни інноваційної продукції як важливу складову оцінювання ефективності інноваційного проєкту, а також виокремлено основні показники ефективності інноваційної діяльності. Результати розрахунку окреслених показників формують основу для ухвалення рішень щодо адміністрування інноваційної діяльності, а їхній факторний аналіз дозволить визначати невикористані резерви зростання ефективності інноваційної діяльності суб’єкта господарювання. Установлено, що в умовах цифрової економіки класичні методи економічного аналізу інноваційної діяльності доповнюються інноваційними — такими, як імітаційне моделювання, дерево рішень, аналіз чутливості, кореляційно-регресійні та дисперсійні методи, метод імовірностей, метод аналогів, SWOT-аналіз, PEST-аналіз, SNW-аналіз, R-аналіз та ін. Визначено, що аналіз інноваційної діяльності в умовах цифрової економіки передбачає створення принципово нової інформаційної моделі з використанням сучасних технічних і технологічних засобів збору й обробки значних масивів даних, в основі функціонування якої мають бути покладені принципи «послідовності» та «зв’язку». Ключові слова: економічний аналіз, інноваційна діяльність, інноваційний проєкт, цифрова економіка, методи аналізу, інформаційно-аналітичне забезпечення. Формул: 3; рис.: 1; табл..: 1; бібл.: 38.