КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ПОБУДОВИ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ЦЕНТРІВ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПРИ БЮДЖЕТУВАННІ НА ОЛІЙНО-ЖИРОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - Михальська, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проаналізовано управлінський облік центрів відповідальності, що утворюють специфічні об’єкти обліку витрат, а саме бюджетні центри відповідальності. Представлена система управлінського поопераційного обліку витрат відповідає вимогам бюджетування і стає необхідною умовою контролю за рівнем дотримання нормативів та забезпечує обґрунтоване формування виробничої собівартості продукції з технологічних переділів на олійно-жирових підприємствах. Інформаційним підґрунтям процесу складання бюджету є управлінський облік. Більше того, управлінський облік забезпечує потрібну інформацію для планування бюджету, контролю та аналізу виконання бюджету, а також є однією зі складових процесу бюджетування. Оцінка центрів відповідальності є корисною для розуміння циклів економічної діяльності, економічних процесів і структурних підрозділів у рамках створення бюджетів. Система управлінського обліку на основі операцій переважно відповідає вимогам бюджетування, що стає необхідною умовою контролю за стандартними умовами ведення обліку. Для одержання більш деталізованої інформації для аналізу і контролю пропонується організацію обліку витрат здійснювати за операціями-функціями технологічних процесів, що дає можливість аналітикам знаходити вузькі місця в технології через виявлення зайвих технологічних функцій і операцій та посилити контроль за дотриманням доведених бюджетів кожному «центру відповідальності». Облік центрів відповідальності має на меті оцінити управлінську діяльність окремого центру відповідальності, надати звіт про відповідальність та інформаційний звіт для оцінки вищого керівництва. Це метод управлінського обліку, який вимірює результати кожного центру відповідальності, що дозволяє кожному керівникові усвідомлювати відповідальність у своїй галузі, що стосується обліку витрат і бюджетування. Ключові слова: управлінський облік, центри відповідальності, технологічні переділи, бюджетування, звіт центру відповідальності, гнучкі бюджети. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 14.