ПРЯМІ ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ У КРАЇНИ ЄВРОЗОНИ: СТОХАСТИЧНІСТЬ ФІНАНСОВИХ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ - Тельнова, Г. В.; Колодізєв, О. М.; Кужелєв, М. О.; Крупка, І. М.; Бойко, Н. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. В умовах глобалізації та лібералізації ринку капіталу увага зосереджується на міжнародних потоках інвестиційних ресурсів. Особливої актуальності набуває дослідження інтересів іноземних інвесторів і сфер їхньої реалізації за країнами Єврозони, кожна з яких має свої специфічні особливості як у структурній будові економіки, так і у формуванні політики стимулів. З метою доведення гіпотези про стохастичний характер впливу фінансових факторів на залучення ПІІ проведено групування країн Єврозони за їхньою привабливістю для іноземних інвесторів у далекій ретроспективі та 2018 року. Задля цього використано інструменти кластерного аналізу, методи Уорда та Евклідової відстані, які дозволили встановити чотири кластери країн Єврозони: перший кластер чітко представлений Нідерландами (країна, що залишається привабливою для іноземних інвесторів і має високий рівень потоку ПІІ у ВВП); до другого увійшли Ірландія і Люксембург (країни, що тривалий час були привабливими для інвесторів-нерезидентів, проте останнім часом спостерігається відплив іноземного інвестиційного капіталу з них); третій кластер включає Австрію, Словацьку Республіку, Португалію, Іспанію, Бельгію та Естонію (із помірним накопиченням ПІІ в економіці та відносно стабільним їхнім потоком); четвертий кластер охоплює Фінляндію, Німеччину, Францію, Словенію, Грецію та Італію (країни, що найменш чутливі до іноземних інвестицій, не орієнтують свою політику на їхнє активне залучення). Інструментарієм для визначення зв’язку потоку прямих іноземних інвестицій і факторів макро- (рівень інфляції, державного боргу, довгострокові процентні ставки за державними облігаціями, рівень сальдо поточного рахунку балансу у ВВП і ставки корпоративного оподаткування) і мікрорівня (прибутковість фінансових і нефінансових корпорацій та рівень їхньої заборгованості як чинник ризику) за групами країн використано коефіцієнти рангової кореляції Кенделла (Kendall tau rank correlation coefficient) і Спірмена (Spearman correlation coefficient). Їхній аналіз дозволив установити, що недоцільно уніфікувати інвестиційну політику фінансових стимулів за різними країнами, адже вони характеризуються диференційованою структурною будовою економіки; під час ухвалення рішень їхні інвестори зацікавлені в різних аспектах і мають різні сподівання щодо макроекономічної політики приймаючих країн. Наведене спростовує певні усталені теоретичні погляди на детермінований зв’язок інвестиційної активності та фінансових факторів впливу на неї. Ключові слова: прямі іноземні інвестиції, фактор, фінанси, рангова кореляція, аналіз. Формул: 3; рис.: 2; табл.: 4; бібл.: 34.