ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ ТА ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ ВЕД: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Карбовська, Л.; Якушик, І.; Фещенко, О.; Каліна, І.; Козлова, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Обґрунтовано, що фактором економічного зростання, підвищення економічної та енергетичної безпеки, збереження навколишнього середовища від згубного впливу наслідків споживання вуглеводневих джерел енергоресурсів є сталий розвиток відновлюваної енергетики. Розглянуто стан і перспективи використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у світі. Представлено рейтинг країн за питомою вагою електроенергії, виробленої з ВДЕ у відсотках до первинних джерел за період 2015—2019 рр., який показує, що найбільшу ефективність ВДЕ мають такі країни, як Ісландія, Кенія і Латвія, а найбільше зростання спостерігається в Україні, Великобританії, Туреччині, Данії, Японії, Франції, США і Німеччині. Узагальнено фактори зростання попиту на ВДЕ, зокрема: паритет ціни і продуктивності внаслідок зниження ціни на ВДЕ; підвищення ефективності виробництва енергії внаслідок технологічного прогресу та впровадження інноваційних технологій у ВДЕ; інтеграція енергомереж і збалансування навантаження на них; стимулювання попиту на ВДЕ великими містами — реалізація стратегії «розумного міста», яка включає «розумну» енергетику; розвиток громадського володіння мережами і ВДЕ; активна участь країн, що розвиваються, у поширенні відновлюваної енергетики; зростаюча участь корпоративного сектору в розвитку відновлюваної енергетики. Визначено взаємозв’язок цілей розвитку сфери енергетики щодо її доступності, надійності, стійкості та цілей у галузі сталого розвитку. Так, скорочення масштабів бідності (ціль 1) передбачає розширення доступу до базових ресурсів і послуг, наявності сучасної інфраструктури, елементом якої є ВДЕ; використання екологічно чистої відновлюваної енергетики сприятиме зниженню ризиків для здоров’я (запобігання хворобам і боротьбі з пандеміями) — ціль 3; створення стійкої інфраструктури, сприяння інноваціям (ціль 9) передбачає застосування чистих та екологічно безпечних технологій і сталого розвитку енергетики; використання ВДЕ має синергетичний зв’язок із реалізацією цілі 13 — термінові заходи боротьби зі зміною клімату і його наслідками. Ключові слова: цілі сталого розвитку, зростання економіки, енергетична безпека, відновлювані джерела енергії, вуглеводневе паливо, декарбонізація. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 17.