МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В IT-КЛАСТЕРІ - Височан, O.; Гик, В.; Височан, O.; Ясінська, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Обґрунтовано необхідність розвитку концептуального базису формування облікової інформації у стратегічному управлінні IT-кластером. На основі системного підходу сформована концепція обліку: визначено місце обліку в інформаційній системі стратегічного управління; уточнені і структуровані базові елементи (мета, завдання, функції, суб’єкти, методи, інструменти), які становлять методологічну основу сучасної теорії управлінського обліку. Дослідження структури стратегічного управління було проведено на прикладі Львівського кластера інформаційних технологій і бізнес-послуг (Львівський IT-кластер), яке здійснює свою діяльність як об’єднання ІТ-компаній, Львівської міської ради і закладів освіти. Визначено, що об’єктом управління є спільна діяльність незалежних один від одного взаємодіючих економічних суб’єктів, кожен з яких в інтегрованій структурі виконує свої функції. Установлено, що стратегічний управлінський облік забезпечує координацію взаємодії його учасників і служить інформаційною базою для розроблення довгострокової стратегії розвитку в IT-кластері. Визначено, що впровадження стратегічного управлінського обліку в кластері дозволить розв’язати проблему прогнозування і планування діяльності об’єднання в цілому та окремих його учасників. Згрупований перелік методів та інструментів стратегічного управлінського обліку в кластері дозволяє розглядати цю облікову систему не тільки як інформаційне джерело ухвалення рішень, але і як інструментальний ресурс забезпечення стратегії. Визначено, що ключовими інструментами управлінського обліку в IT-кластері є SWOT-аналіз, система збалансованих показників, бенчмаркінг і бюджетування. Ключові слова: управлінський облік, стратегія, інтегровані структури, кластер. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 10.