ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ У СИСТЕМІ БЮДЖЕТНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ І РЕГІОНІВ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Косова, Т.; Воронкова, O.; Ключка, O.; Костинець, Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Актуальність теми статті визначається процесами реформування системи фінансового контролю в умовах децентралізації бюджетної системи України та євроінтеграційних процесів. Визначено теоретичні та методологічні засади дослідження бюджетної безпеки і децентралізації. На основі даних 25-річного періоду було проаналізовано динаміку доходів, витрат і профіциту Зведеного бюджету України. Виявлено вплив циклічності економічного розвитку на бюджетну безпеку в частині виникнення бюджетного дефіциту. Кількісну оцінку бюджетної децентралізації України проведено на основі частки доходів місцевого бюджету в доходах Зведеного бюджету, а також трансфертів у доходах та видатках Державного бюджету України. Науковим результатом є вдосконалення визначення бюджетної безпеки держави і регіонів та обґрунтування концептуальної моделі фінансового контролю в умовах децентралізації. На відміну від наявних дефініцій, запропонована базується на зміні ідеології учасників бюджетного процесу в умовах його демократизації та децентралізації, а також на орієнтованому на ризик і стратегічному підході. Запропонована концептуальна модель фінансового контролю в умовах децентралізації базується на єдиній мережі органів державного і муніципального контролю, делегуванні контрольних функцій відповідно до обсягу бюджетних повноважень, переході від перевірки міжбюджетних трансфертів до аудиту бюджетної безпеки в умовах прийнятого соціально-економічного рівня життя населення територій, уніфікації та стандартизації підходів до проведення аудитів законності та ефективності формування і використання коштів місцевих бюджетів. Ключові слова: фінансовий, контроль, бюджет, система, безпека, держава, регіони, децентралізація Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 22.