ПОВЕДІНКОВА ЕКОНОМІКА В СУЧАСНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ РЕГІОНАЛЬНОГО І МІСЦЕВОГО РОЗВИТКУ: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ - Возняк, Г.; Патицька, Х.; Кльоба, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. В умовах соціально-економічної кризи спостерігаються зміни в алгоритмах ухвалення інвестиційних, фінансових, управлінських та інших рішень на різних рівнях, що вимагає акценту на питанні закономірностей поведінки учасників фінансово-економічних процесів в умовах невизначеності та ризику. Метою статті є огляд ключових постулатів поведінкової економіки, обґрунтування можливості та доцільності застосування теоретичних засад поведінкової економіки як новітньої моделі ірраціональної поведінки суб’єктів фінансово-економічних відносин у практиці управління на регіональному і місцевому рівнях. Розкрито теоретичні основи поведінкової економіки, визначено передумови виникнення (наукові основи, технологічний рівень, соціально-економічні основи) та етапи становлення. Доведено міждисциплінарний характер поведінкової економіки як науки, яка базується на положеннях економіки, психології, соціології, нейробіології та досліджує соціально-економічні проблеми із застосуванням нетрадиційних методів і підходів. У процесі дослідження виявлено, що зростаюча тенденція практичного застосування поведінкової економіки на регіональному і місцевому рівнях пов’язана з можливістю врахування, окрім об’єктивних факторів, ірраціональної поведінки учасників фінансово-економічних процесів в умовах невизначеності та ризику. Обґрунтовано поведінкові розбіжності між «людиною економічною» і Humans. Установлено, що людям притаманні такі поведінкові особливості як: передбачувана ірраціональність; обмежені когнітивні навички, емоції, мораль і соціальні норми; обмежений егоїзм; непостійність (змінність) уподобань. Доцільність дослідження економічних відносин на регіональному і місцевому рівнях на засадах поведінкової економіки обґрунтована можливістю пояснення аномальної поведінки економічних агентів в умовах невизначеності та ризику, що спонукає до пошуку нових стратегій поведінки суб’єктів фінансово-економічних відносин. Ключові слова: поведінкова економіка, регіональний розвиток, місцевий розвиток, поведінкові ефекти, поведінкові закономірності. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 17.