ОЦІНЮВАННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ МІЖ РІВНЕМ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ, СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИМИ І ДЕМОГРАФІЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ В УКРАЇНІ - Бурлан, С.; Каткова, Н.; Марущак, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою дослідження є визначення кількісного взаємозв’язку між показниками економічного зростання, соціального прогресу, демографічних змін та рівня життя населення. Для встановлення взаємозв’язку між соціальними і економічними процесами була проведена вибірка показників для їх оцінки, з використанням кореляційно-регресійного аналізу визначена залежність між ними. В сукупності проаналізовано динаміку та щільність зв’язків між 72 соціально-економічними і демографічними показниками на основі офіційних статистичних даних за 17 років. В результаті дослідження виявлений тісний зв’язок тривалості життя населення, приросту його чисельності з показниками економічного розвитку і добробуту, зокрема, між показником ВВП у розрахунку на одну особу і сумарним коефіцієнтом народжуваності, середнім віком населення, квінтильним коефіцієнтом фондів, що характеризує ступінь диференціації доходів населення. Визначені також тісні взаємозв’язки між середнім віком, «грошовими» показниками добробуту (середнім розміром призначеної пенсії, середньомісячною заробітною платою, наявним доходом у розрахунку на одну особу) та споживання (обсягом реалізованої промислової продукції, оборотом роздрібної торгівлі). Виявлено, що зміна наявних доходів у розрахунку на одну особу тісно пов’язана з низкою демографічних показників, таких як чисельність населення, природний приріст (скорочення) населення, середній вік населення. У ході дослідження встановлено, що зростання валового внутрішнього продукту не залежить напряму від чисельності населення і чисельності зайнятих в економіці; між показниками виявлених злочинів і кількістю вишів та кількістю студентів у цих закладах існує помірна залежність, а між показниками рівня безробіття і злочинності з соціально-економічними показниками відсутній щільний зв’язок, хоча він мав би бути. Ключові слова: взаємозв’язок, коефіцієнт кореляції, показники, рівень життя, соціальний прогрес, економічне зростання, демографічні зміни, оцінювання. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 4; бібл.: 16.