АСИМЕТРІЇ ОПОДАТКУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТНК В УМОВАХ НЕРІВНОМІРНОСТІ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Максименко, А.; Козак, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Нерівномірність економічного розвитку значно динамінізує векторну спрямованість і рельєфно проявляє характер економічних протиріч, що набувають свого концентрованого варіанта в асиметричності оподаткування діяльності ТНК. Дослідження доводять взаємозв’язок між ставками податку на прибуток підприємств і рейтингом ризику країн. Установлено, що для європейських країн переважає негативний взаємозв’язок (позитивний нахил) між ставкою податку на прибуток підприємств і рівнем ризику для країни. Результати дослідження підтверджують гіпотезу, про те, що більший ризик у країни, то вищу ставку податку на прибуток підприємств установлює уряд. За допомогою економетричних методів проаналізовано вплив податкового законодавства країн на діяльність ТНК і виявлено, що в менш розвинених країнах податкова система меншою мірою стимулює підприємницьку діяльність ТНК. Водночас великий потенціал для поліпшення податкової політики мають як менш розвинені країни (В’єтнам), так і високорозвинені (Японія і Німеччина). Доведено, що в розвинених країнах найбільший прямо пропорційний вплив на показних обсягу товарообігу ТНК здійснюють такі показники, як рівень податкового навантаження у відношенні до ВВП, ставка корпоративного податку, ставка відрахування підприємств на соціальне забезпечення. Обернено пропорційний вплив здійснює ставка непрямих податків. Найбільш істотними податковими чинниками, що визначають динаміку прибутку відповідних ТНК, є рівень податкового навантаження у відношенні до ВВП. Ключові слова: податкове навантаження, оподаткування ТНК, податкове регулювання, податок на прибуток. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 2; бібл.: 17.