ФІСКАЛЬНА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ: ПОШУКИ НОВИХ ПІДХОДІВ ДО РОЗВИТКУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ - Теремецький, В.; Соляннік, К.; Закоморна, К.; Попрошаєва, О.; Яковчук, Я. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проаналізовано особливості фіскальної децентралізації як складової децентралізації в Україні, а також окреслено шляхи удосконалення цього процесу. Доведено, що фіскальна децентралізація є політично необхідною в Україні, безпосередньо впливає на формування та реалізацію державної і регіональної політики, узгодження дій центральних і місцевих органів виконавчої влади, нового формату балансу відносин між органами державної і місцевої влади, стабілізацію і стабільність економічних процесів в Україні, підвищення ефективності надання державних послуг, усунення макроекономічної нестабільності та прискорення процесу економічного зростання. Попри те, що процес фіскальної децентралізації в Україні не завершений, зроблено висновок про його неефективність, що призводить до недостатньої результативності реформування бюджетної і податкової системи, міжбюджетних відносин і декларативності більшісті заходів, реалізованих у напрямі фіскальної децентралізації. Зазначено, що процес фіскальної децентралізації в Україні повинен мати свою стратегію впровадження, у якій визначатимуться основні моменти, аналізуватимуться проблеми, що трапляються, і здійснюватиметься пошук можливих способів їх вирішення або пом’якшення. Ключовими моментами такої стратегії повинні бути: адекватне політичне та інституційне середовище, підвищення якості управління, наближеність місцевих органів влади до населення і формування ефективних каналів комунікацій; посилення відповідальності органів місцевого самоврядування перед громадою (місцева підзвітність і прозорість, зниження корупції); боротьба з корупцією, зростання горизонтальної та вертикальної бюджетної конкуренції; забезпечення фінансової самостійності органів місцевого самоврядування в ухваленні рішень; стимулювання органів місцевого самоврядування до нарощування власного бюджетного потенціалу, установлення належного доступу на місцях для розвитку інвестиційної активності. Наголошено, що наявність конкретних кроків упровадження фіскальної децентралізації в Україні допоможе наростити місцевий політичний та інституційний потенціал. Ключові слова: децентралізація, фіскальна децентралізація, місцеве самоврядування, оподаткування, бюджет. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 33.