ФІНАНСУВАННЯ ДЕРЖАВНИХ I МІСЦЕВИХ ПРОГРАМ І ПРОЄКТІВ В УКРАЇНІ ТА ПОЛЬЩІ - Ладонько , Л.; Орлова , Н.; Чечель , А.; Мірко , Н.; Калінько , І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено інструменти фінансування державних та місцевих програм і проєктів в Україні та Польщі (бюджетні, грантові, фінансово-кредитні та інвестиційні інструменти). Метою статті є визначення можливостей використання інструментів фінансування державних і місцевих програм та проєктів в Україні і Польщі для реалізації національної та регіональної публічної політики. Методи дослідження — порівняльний аналіз аналітичних та офіційних статистичних даних України і Польщі на основі класифікації груп інструментів фінансування державних та місцевих програм і проєктів. Доведено, що основними інструментами фінансування державних і місцевих проєктів та програм в Україні і Польщі є бюджетні (субвенції, місцеві цільові програми) та грантові інструменти (грантові програми, міжнародна технічна допомога). Оцінка структури розподілу коштів у рамках окремих програм у Польщі та Україні дозволила виділити ключові об’єкти грантового фінансування в Україні (освіта, спорт, охорона здоров’я та соціальний захист) і в Польщі (планування територій, дорожньо-транспортна інфраструктура, розвиток бізнесу та інновацій). Визначено, що важливим фінансово-кредитним інструментом у країнах є міжнародні кредити Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку, про що свідчать загальні обсяги кредитів (позик), залучених державами від міжнародних організацій. Досліджено особливості розвитку та реалізації інвестиційних інструментів фінансування державних і місцевих програм та проєктів: державно-приватного партнерства, лізингової діяльності. У висновках узагальнено механізми використання інструментів фінансування в Україні та Польщі і запропоновано напрямки зміцнення наявних можливостей та вдосконалення процесу фінансування державних і місцевих програм та проєктів для України. Ключові слова: інструменти фінансування, державні програми і проєкти, регіональний розвиток, державно-приватне партнерство. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 3; бібл.: 17.