ФІНАНСОВА СКЛАДОВА СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ КОМУНІКАЦІЯМИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Кривицька, О.; Дорошенко , Г.; Бабич , Д.; Крикун , О.; Ковальчук, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Визначено роль фінансової складової стратегії управління комунікаціями в закладах вищої освіти (ЗВО) на основі побудови алгоритму оптимізації розподілу витрат на комунікаційні процеси і побудови фінансового механізму управління комунікаціями. Комунікаційні процеси у ЗВО мають свої специфічні риси, які зумовлені тим, що в комунікаційному процесі беруть участь велика кількість осіб і груп осіб із різним рівнем освіти, рівнем інтелекту, віку, виховання та інтересів. Тобто ефективне управління комунікаціями у ЗВО вимагає від менеджменту закладів розроблено стратегії управління, яка б задовольняла інтереси всіх груп учасників комунікаційного процесу. Акцентовано увагу, що стратегія управління комунікаціями у ЗВО повинна розроблятися на довгострокову перспективу, але при урахуванні умов мінливого зовнішнього середовища, і мати на меті здійснювати постійне передавання інформації роботодавцям, абітурієнтам, їхнім батькам, усьому суспільству з метою зробити послуги закладів привабливими для цільової аудиторії та мати зворотний зв’язок, який би дозволяв проводити моніторинг щодо якості комунікаційних процесів і мати економічний ефект від їх здійснення. Зазначено, що однією з головних компонент стратегії управління комунікаціями у ЗВО є фінанси. Побудовано алгоритм оптимізації витрат на управління комунікаціями у ЗВО на основі застосування класичного методу оптимізації задач математичного нелінійного програмування. Побудовано фінансовий механізм управління комунікаціями у ЗВО, який є системою заходів, спрямованих на досягнення певного рівня управління комунікаційними процесами за умови збереження певного рівня фінансової стійкості та незалежності. Зроблено висновок, що фінансова складова стратегії управління комунікаціями у ЗВО є одним із головних її елементів, який дозволяє постійно підвищувати рівень конкурентоспроможності закладів, якості освіти і постійно нарощувати свій науково-технічний потенціал. Ключові слова: фінансова складова, комунікації, стратегія управління, витрати, алгоритм, механізм, заклади вищої освіти. Формул: 11; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 15.