ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ СУБ’ЄКТАМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ В УМОВАХ ДІЇ КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Єршова, Н.; Кривицька, O.; Харчук, Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. За результатами досліджень публікацій науковців, а також емпіричних досліджень щодо обліково-аналітичної інформації збільшується актуальність її формування в умовах дії концепції сталого розвитку. Акцентовано увагу на значущості факторів, які впливають на генерування актуальної обліково-аналітичної інформації для ухвалення рішень щодо сталого розвитку підприємства. Виокремлено фактори, що впливають на генерування актуальної обліково-аналітичної інформації за фокус-групами. На прикладі досвіду України показано, що розвиток автоматизованих інформаційних систем у сфері обліку та аналізу збільшує роль бухгалтера в аналітичному забезпеченні управління діяльністю підприємства. Зосереджено увагу на зміні стилю управління, який впливає на формування актуальної обліково-аналітичної інформації для ухвалення рішень. Уміння управляти критичними ситуаціями є професійною компетентністю суб’єкта управління. Це потребує поглибленої рефлексії і розуміння кожної критичної ситуації, визначення чітких позицій при формуванні нових стратегій і методів управління. Досліджено інформаційну цінність і корисність інструментів та методів управлінського обліку (система збалансованих показників, бюджетування, управлінська звітність, управлінський аналіз) для ухвалення управлінських рішень менеджментом компаній. Запропоновано авторську модель формування обліково-аналітичної інформації на підприємстві в умовах дії концепції сталого розвитку. Обґрунтовано структуру стратегічного управлінського обліку, яка визначає конфігурацію прийомів і способів формування актуальної інформації. Визначено принципи формування обліково-аналітичної інформації на підприємстві в умовах дії концепції сталого розвитку. Сформовано підстави для розвитку модулів стратегічного управлінського обліку як дієвої технології формування обліково-аналітичної інформації для потреб менеджменту. Окреслено пропозиції щодо змісту і завдань облікового, аналітичного, звітного модулів в системі стратегічного управлінського обліку. Ключові слова: обліково-аналітична інформація, стратегічний управлінський облік, управління, сталий розвиток, ухвалення рішень. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 13.