ІНВЕСТИЦІЙНА СПІВПРАЦЯ І ВИРОБНИЧА КООПЕРАЦІЯ УКРАЇНИ І ЄС - Фоміченко, І.; Міроненко , Є.; Шашко , В.; Болотіна , Є.; Сташкевич , І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою статті є дослідження інвестиційного співробітництва та виробничої кооперації України з країнами Європейського Союзу в контексті світових інтеграційних процесів. У процесі дослідження були використані такі загальнонаукові та прикладні методи дослідження: аналізу і синтезу, дедукції та індукції — у процесі вибору факторів зовнішнього середовища, які впливають на інвестиційну активності машинобудівних підприємств; систематизації та узагальнення — у процесі проведення експортно-імпортних операцій України з країнами ЄС; монографічні методи — для поглибленого дослідження поставлених завдань; абстрактно-логічні методи — для теоретичного узагальнення результатів дослідження і формулювання висновків та пропозицій. Запропоновано підхід щодо аналізу інвестиційної співпраці і виробничої кооперації України і ЄС у контексті світових інтеграційних процесів на основі використання РЕST-аналізу зовнішніх факторів, що впливають на діяльність машинобудівних підприємств, і SWOT-аналізу конкурентних переваг підприємств машинобудівної галузі України, що дозволяє визначити сильні і слабкі сторін внутрішнього середовища відносно можливостей і загроз зовнішнього середовища та запропонувати потенціальні напрями розвитку їхньої зовнішньоекономічної діяльності в умовах європейської інтеграції. Практична значимість полягає в розробленні пропозицій щодо мінімізації негативного впливу зовнішніх факторів функціонування підприємств, серед яких проведення переорієнтації на виробництво високотехнологічної та інноваційної продукції, змін у податковій політиці, державному управлінні, а також прискорення процесів модернізації основних фондів, стимулювання інноваційну діяльність і сприяння виробництву високотехнологічної продукції, що призведе до зростання рівня конкурентоспроможності машинобудівних підприємств як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Оригінальність полягає в обґрунтуванні структурних елементів підходу до аналізу інвестиційної співпраці і виробничої кооперації України і ЄС у контексті світових інтеграційних процесів, які визначають напрями мінімізації негативного впливу факторів на конкурентоспроможність машинобудівних підприємств, що дозволяє визначити резерви її підвищення й розвитку і, як наслідок, здатність до забезпечення переозброєння багатьох високотехнологічних наукоємних галузей економіки. Ключові слова: інвестиції, зовнішньоекономічний баланс, експорт, імпорт, SWOT-аналіз, PEST-аналіз. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 19.