РИНОК ВИСОКОБІЛКОВИХ КОРМІВ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ I ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Петриченко, В.; Лихочвор , В.; Воронецька , І.; Федоришина , Л.; Петриченко , І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Дослідження присвячено проблемі формування ринку високобілкових кормів для сільськогосподарських тварин в Україні в умовах євроінтеграційних процесів. Проблема забезпечення населення високоякісною їжею стає все більш глобальною, зростає попит на харчові продукти з високим вмістом білка хорошої якості, а також потреба у збалансованих білками кормах для худоби. Досліджено динаміку виробництва високобілкових кормів в Україні та країнах ЄС. Розглянуто тенденції формування ринку високобілкових кормів в Україні. На основі бенчмаркінгу проаналізовано цінові тренди на ринку білкових кормів в ЄС та Україні. Потенціал України — це сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для виробництва якісної, безпечної продукції та наявність ефективних логістичних шляхів сполучення. У результаті дослідження встановлено, що ключовими факторами присутності України на ринку кормів в ЄС є потреба у високобілкових кормах. Визначено напрями розв’язання проблеми дефіциту кормових білків для потреб тваринництва. У результаті SWOT-аналізу виробництва рослинних білків в Україні встановлено, що Україна має значний потенціал для виробництва конкурентоспроможного кормового білка для задоволення внутрішніх потреб, формування високого експортного потенціалу i виходу на європейський та азіатський ринки. З’ясовано, що процес євроінтеграції в Україні вимагає проведення постійного маркетингового дослідження ситуаційних змін у секторальному аспекті з урахуванням особливостей вітчизняного виробництва високобілкових кормів, виділення ключових факторів присутності i потенційних можливостей України на аграрному ринку ЄС та окреслення перспектив його розвитку. Збільшення продуктивності сільськогосподарських тварин i рентабельності виробництва продукції тваринництва вимагає збалансованого харчування i зменшення вартості кормів у структурі витрат завдяки використанню високобілкових кормів. Для України важливо сприяти розвиткові ринку високобілкових і сипучих кормів на промисловій основі, а також розвитку органічного виробництва кормів і тваринництва. Розвиток конкурентоспроможного ринку кормів в Україні та розв’язання екологічних і соціальних проблем інтенсивного тваринництва вимагає вдосконалення законодавства, щоб відповідати вимогам директив ЄС щодо виробництва, переробки та ефективного використання кормових ресурсів. Ключові слова: ринок кормів, кормовиробництво, високобілкові корми, баланс протеїну, ціна, SWOT-аналіз. Формул: 0; рис.: 6; табл.: 4; бібл.: 19.