ВПЛИВ ЕФЕКТУ ФІНАНСОВОГО ВАЖЕЛЯ НА ХІД ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА ФОНДОВОМУ РИНКУ - Моргачов, І.; Овчаренко, Є.; Івченко, Є.; Бучнєв, М.; Клюс, Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою роботи є визначення можливостей використання фінансового важеля в інвестиційних процесах на фондовому ринку. Об’єктом дослідження є використання фінансового важеля в інвестиційних процесах на фондовому ринку. В статті здійснено аналіз середніх показників представників двох типів інвестиційних компаній (фондів): що використовують та навпаки, не використовують фінансовий важіль на прикладі компанії Berkshire Hathaway та інвестиційного фонду Vanguard S&P 500 ETF. Визначено, що використання фінансового важеля в інвестиційних процесах на фондовому ринку є можливим, оскільки ціна залученого капіталу через емісію облігацій є меншою за середньорічний темп зростання вартості акцій корпорацій, зокрема тих, що входять до фондового індексу S&P 500. В період зменшення ставки за корпоративними облігаціями зростають кількісні можливості використання фінансового важелю. Результати дослідження виявили невикористані резерви в реалізації інвестиційних процесів на фондовому ринку, оскільки використання інвестиційними компаніями (фондами) фінансового важеля для реалізації таких процесів не є поширеним явищем. Така інвестиційна компанія, як Berkshire Hathaway — є скоріше виключенням, в той час як на фондовому ринку домінують ETF-фонди, які зовсім не використовують залучений капітал як зобов’язання за облігаціями. Оцінка показників компанії Berkshire Hathaway дозволила виявити можливість за рахунок фінансового важеля досягати зростання вартості власних акцій (власного капіталу) в темпах, що перевищує середньостатистичні ринкові, зокрема темпи росту фондового індексу S&P 500. Можливість використання фінансового важеля в інвестиційних процесах обґрунтовано в якості причини існування та економічної доцільності діяльності інвестиційних компаній (фондів). Уточнено, що можливість використання фінансового важеля в інвестиційних процесах мають тільки юридичні особи. Це обґрунтовує економічну доцільність існування інвестиційних компаній (фондів). Ключові слова: фінансовий важіль, акції, облігації, фондовий ринок, фондовий індекс, інвестиційні процеси. Формул: 5; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 13.