СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ НАЛАГОДЖЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ УЧАСНИКІВ КЛАСТЕРНОГО УТВОРЕННЯ - Смолич, Д.; Завадська , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Представлено дослідження сутності поняття «кластер». Виокремлено ключові ознаки кластерного утворення: географічна локалізація, наявність групи компаній, кооперування і наявність конкуренції всередині кластера, інноваційна спрямованість. Обгрунтовано, що інноваційність є ключовою ознакою відмінності кластерів від мережевих об’єднань підприємств і доведено необхідність орієнтації кластерного утворення на виробництво кінцевої інноваційної продукції (у тому числі матеріальної та/або нематеріальної), постійного моніторингу шляхів підвищення своєї конкурентоздатності. Досліджено соціально-психологічні аспекти налагодження кластерної взаємодії. Дослідження показало, що особливу роль при формуванні кластера відіграють соціально-психологічні прояви людей, перш за все керівників компаній, адже саме вони ухвалюють вольове рішення про налагодження кластерної взаємодії. Проаналізовано соціально-психологічні перешкоди, упередження, а також спонування щодо кластерної взаємодії, які характерні для керівника лідируючої в кластері компанії, керівника підприємства, що відповідає спеціалізації кластера, але не є лідером на ринку, працівників зазначених компанії; керівника і працівників наукових установ, влади, громадськості. Установлено, що збереження конкурентної боротьби між учасниками кластеру є ключовим аспектом, що викликає найбільшу кількість соціально-психологічних конгнітивних упереджень при налагодженні кластерної взаємодії. У дослідженні окреслено, що розуміння синергетичного ефекту від кластерної взаємодії допомагає спростувати відповідні психологічні упередження потенційних учасників щодо налагодження співпраці. Ключові слова: кластер; синергія; соціальна психологія; когнітивні упередження; психологічні спонування; взаємодія. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 14.