РИНОК ПРАЦІ УКРАЇНИ В УМОВАХ КРИЗИ СИСТЕМИ - Юрчук, Н.; Лещук , Г.; Ткаченко , О.; Котенок , А.; Червякова , Д. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Дослідження присвячено визначенню тенденцій ринку праці в Україні, який перебуває під значним впливом загрозливих зовнішніх і внутрішніх факторів. Доведено у статті, що стимули до реформування цього ринку сьогодні значно послаблені негативними впливами кризи, яка охоплює всі сфери життя — від економіки до охорони здоров’я. Було встановлено, що негативні тенденції світового і внутрішнього ринку сприяють зниженню якості людського капіталу трудових ресурсів, погіршують структуру національного ринку праці. Багатовекторність кризи призводить до формування мультиплікативного ефекту – різні її аспекти посилюють вплив один одного. Від цього негативний тиск чинників кризи на національний ринок праці посилюється з наростаючим темпом. Доведено, що старий екстенсивний підхід управлінців до використання трудових ресурсів України вичерпав себе. Наявна модель і підходи до її реформування за наявного масштабу загрозливих тенденцій не відповідають критеріям ефективності. Україна потребує нової моделі ринку праці. Зусилля урядовців і вплив бізнес-спільноти повинні бути спрямовані на формуванні такої моделі, цілями якої будуть: стабілізація економічного, соціального і політичного становища України, зменшення ризику некерованого зростання соціальної напруги, формування гнучкої реакції, спрямованої на нейтралізацію впливів кризи. Вказано на те, що відсутність чи навіть уповільнення реакції на наявні негативні тенденції, притаманні ринку праці в Україні, можуть стати причиною значних і різких соціальних та політичних змін. Оригінальність статті обумовлена необхідністю виявлення тенденцій ринку праці за впливів кризи і ситуації на світовому ринку праці, виявленню факторів, які призводять до закріплення екстенсивної моделі ринку праці в умовах перманентної кризи, виявленню факторів, які сприяють цьому, i негативних наслідків для економіки. Ключові слова: ринок праці, вплив кризи, міграція робочої сили, якість людського капіталу, динаміка зайнятості. Формул: 0; рис.: 5; табл.: 0; бібл.: 22.