ФІНАНСОВО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТ - Тіпанов, В.; Драчов, О.; Ткаленко, С.; Мірзодаєва, Т.; Сєрова, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглянуто сутність криптовалют і запропоновано визначення їхнього правового статусу. Вивчено досвід деяких юрисдикцій щодо можливостей і загроз використання і регулювання криптовалют. Проведено аналіз ринку криптовалют. Визначено фактори, які призвели до поширення використання криптовалют, до яких віднесено фінансову нестабільність, значні валютні коливання, обмеження руху капіталу та інфляцію національної валюти у країні. Розглянуто проблему захисту інформації при використанні технології блокчейн, яка вирішується завдяки поєднанню конструювання блоків і криптографічного захисту. Проаналізовано капіталізацію ТОП криптовалют за останні три роки, серед яких провідними є Bitcoin (ВТС), Ethereum (ETH), Tether (USDT) та інші. Визначено проблеми, які треба розв’язати у сфері фінансів і правового регулювання. У процесі аналізу досвіду регулювання криптовалют деякими юрисдикціями були знайдені схожі та відмінні риси. По-перше, кожна країна, зважаючи на великий потенціал технології блокчейн, намагається в той чи інший спосіб створити сприятливий клімат для її розвитку. По-друге, використання криптовалют стрімко розвивається, а їхній вплив на економічні процеси як на міжнародному, так національному рівнях — збільшується, при цьому держави зіштовхуються з проблемою адаптації свого податкового законодавства під сучасні виклики цифрової економіки, адже невизначеність статусу криптовалют напряму веде до недоотримання коштів у бюджет країни від операцій з цими активами. По-третє, на сьогодні більш як 2 тисячі криптовалют, якими торгують через різні торговельні майданчики — біржі, і можуть бути використані для відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом. Таким чином, потрібно розробити єдині стандарти регулювання криптовалют і вимоги до таких криптовалютних бірж шляхом ліцензування операцій із криптовалютами. При цьому актуальним постає питання про те, які державні органи повинні здійснювати такий контроль. Ключові слова: технологія блокчейн, криптовалюта, віртуальна валюта, правове регулювання криптовалюти, функції держави, оподаткування криптовалют. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 23.