ОЦІНКА ДІЄВОСТІ ДЕРЖАВНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ТА ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ - Рудницький, В.; Свірко, С.; Дикий, А.; Дика, O.; Тростенюк, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою статті є дослідження теоретичних питань визначення дієвості державних вищих навчальних закладів України і розроблення теоретичних-методологічних засад, а також загальних методичних підходів до її оцінки. На її виконання авторами сформовано і запропоновано доповнення тезауруса управління поняттям «ключові показники дієвості» (Key Еfficacy Indicators, KЕI) під якими, у контексті об’єкта дослідження, пропонуємо розуміти сукупність числових показників діяльності державного вищого навчального закладу натурального, умовно-натурального і вартісного характеру, які є центральним елементом системи оцінки його діяльності щодо її ефективності та результативності задля досягнення визначених цілей державним закладом вищої освіти. Для формування стійкого базису методики оцінки сформовано класифікацію ключових показників дієвості за 16-ма ознаками, за якими ідентифіковано відповідні ним угруповання і надана їхню характеристику. В основу контурно сформованої методики покладено базові класифікаційні ознаки ключових показників дієвості, зокрема: за видами (ефективності та результативності), ступенем вагомості (головні і другорядні) і сферами охоплення (навчальні, дослідницькі, фінансові, контингенту, інфраструктури, соціально-етичні); вона передбачає кінцеве визначення інтегрального ключового показника дієвості через суму комплексних показників ефективності та результативності або суму комплексних показників навчальної, дослідницької, фінансової, соціально-етичної сфер, а також сфер контингенту та інфраструктури. Кінцеве формування методики оцінювання дієвості державних закладів вищої освіти дозволить оптимально і глибинно оцінити діяльність вказаних суб’єктів, що сприятиме реальній реалізації усіх функцій управління в часі і просторі на виконання їхніх місій, завдань і цілей розвитку. Ключові слова: ключові показники ефективності, ключові показники дієвості, результативність, ефективність, державні заклади вищої освіти. Формул: 11; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 25.