АНАЛІЗ ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ ДИСТАНЦІЙНІ БАНКІВСЬКІ ПОСЛУГИ У ПРОЦЕСІ БАНКОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ В УЗБЕКИСТАНІ - Мамадіяров, З. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Сьогодні трансформація банків вимагає, по-перше, створення цифрових банків, по-друге, зміни в діяльності наявних банківських підрозділів і зменшення банківських витрат. У цифрових банках банківські послуги будуть повністю автоматизовані, а для клієнтів створені системи самоуправління.Зокрема, особливістю попиту на банківські послуги сьогодні є те, що в результаті розвитку цифрової економіки банки зобов’язані обслуговувати велику кількість клієнтів не за рахунок збільшення кількості відділень, а за рахунок розвитку послуг дистанційного (віддаленого) банкінгу. На процес трансформації банків в Узбекистані через збільшення доступності послуг віддаленого банкінгу на базі мобільних, Інтернету та інших банківських технологій впливають такі переваги віддаленого банкінгу, як рівень його безпеки, мінімізація ризиків, простота використання, важливість використання, обізнаність громадськості щодо таких послуг, корисність послуг тощо. Ці фактори проаналізовано на основі концептуальної економетричної моделі, розробленої автором. Висунуті гіпотези про вплив факторів на розвиток послуг віддаленого банкінгу [обізнаність клієнтів про послуги дистанційного банкінгу (As), ризик використання послуг віддаленого банкінгу (R), простота використання послуг віддаленого банкінгу (Eu), розуміння корисності послуг віддаленого банкінгу (Uu) , вартість послуг віддаленого банківського обслуговування (Cs), безпека використання послуг віддаленого банкінгу (Ss)]. З метою оцінки цих гіпотез було проведено опитування клієнтів Ташкентського відділення Акціонерного комерційного банку з іноземним капіталом «HAMKORBANK», а результати опитування пройшли економетричний аналіз на основі розробленої автором концептуальної моделі. Подано експертні висновки іноземних економістів за результатами вивчення цих гіпотез. Результати цього дослідження мають практичне значення для розвитку послуг дистанційного банківського обслуговування в банківській системі Узбекистану.