ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Лапішко, М.; Тяжкороб, І.; Лапішко, З.; Федевич, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Зазначено, що в умовах децентралізації фінансово-інвестиційний потенціал регіону розглядається щодо сукупності територіальних громад. У цьому зв’язку акцентовано увагу на питаннях мобілізації фінансових спроможностей об’єднаних територіальних громад для активізації їхньої інвестиційно-інноваційної діяльності, що сприятиме системному розвиткові територіальної економіки. Зазначено, що забезпечення нарощування фінансово-інвестиційного потенціалу економіки території є неможливим без кількісного оцінювання його обсягу і рівня. Використано спосіб оцінювання рівня забезпеченості регіону власним фінансово-інвестиційним потенціалом на основі співвідношення показників чистого і валового його обсягу. Визначено, що у 2010—2018 рр. в економіці України спостерігається загальна тенденція до збільшення числа регіонів, які мали дефіцит вільних заощаджень, що можуть бути залучені в інвестиційний процес. За результатами аналізу зроблено висновок про асиметричність розвитку регіональної економіки. Відмічено, що з проблемами формування фінансово-інвестиційного потенціалу найменше зіштовхнулися регіони з розвиненою промисловістю. Запропоновано для нарощення власного фінансового ресурсу територіальної громади розвивати потенціал підприємницького сектору в напрямі налагодження імпортозаміщення. Апробовано на прикладі Львівської області авторську ідею вибору галузі для організації імпортозаміщувальних виробництв, що полягає у спрямуванні фінансово-інвестиційних ресурсів у ті сектори промисловості, які матимуть добрі споживчі перспективи, однак частка яких на ринку є незначною через переваги імпорту. У результаті в регіонів (територій) з’явиться можливість не тільки продукувати й мобілізувати внутрішні, а залучати й акумулювати зовнішні фінансово-кредитні та інвестиційні ресурси, забезпечуючи тим самим ефективний соціально-економічний розвиток. Ключові слова: фінансово-інвестиційний потенціал, територіальна економіка, територіальна громада, імпортозаміщення, стратегія. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 3; бібл.: 11. .