ПРОБЛЕМИ МОДЕЛЮВАННЯ ІПОТЕЧНОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Студінська, Г.; Просов, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проаналізовано еволюція моделювання ринку іпотеки в контексті реалізації стратегії технологічного розвитку національної економіки, що дозволило врахувати недоліки і переваги всіх моделей, сучасні соціально-економічні проблеми та імплементувати ринок іпотеки в механізм досягнення структурних змін національної економіки: перетворення сучасної економіки споживання в ефективну виробничу економіку. Обґрунтовано підходи до розв’язання сучасних проблем іпотечного кредитування України через упровадження спеціалізованих іпотечно-промислових центрів, які передбачають: 1) диверсифікацію первинних джерел фінансування з метою їх максимізації та зниження ризиків; 2) наявність промислового підприємства-партнера, що забезпечує високу ефективність виробництва та має перманентний попит на товари чи послуги; 3) управління моделлю в одних підприємницьких руках, зокрема банку, що забезпечує координацію та оптимальний розподіл прибутків між учасниками; 4) доцільність перманентного контролю з боку держави за функціонуванням моделі з метою зниження технічних, фінансових і моральних ризиків для суб’єктів ринку іпотеки. Доведено універсальність запропонованої моделі іпотечного кредитування для промисловості (індустріалізація: оновлення парку обладнання та устаткування, упровадження технологічних інновацій), АПК (модернізація сільськогосподарської техніки, розвиток аграрної науки, впровадження світових технологій щодо рослинництва і тваринництва, підвищення стандартів виробництва харчової галузі до світового рівня), житлового будівництва та об’єднаних територіальних громад (заміна парку міської техніки — автобусів, тролейбусів, трамваїв) щодо вирішення питання інвестування поточних завдань. Ключові слова: ринок іпотечного кредитування, ризики іпотеки, національна економіка, стратегія розвитку, іпотечно-промисловий центр. Формул: 1; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 10.