ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕНЕРГЕТИКИ В УКРАЇНІ - Маренич, Т.; Крутько, М.; Кравченко, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Сучасний світ, включаючи високорозвинуті країни, які націлюють значну частину своїх фінансових потоків на нарощення екологічних потужностей з пропагандою та закликом до зупинки процесів глобального потепління, досить відкрито демонструє свою прихильність поповнення і відновлення «зелених» запасів. На сьогодні в системі економічних відносин та фінансового забезпечення розвитку економіки України дедалі більшого значення набуває залучення екологічної складової такого розвитку. При вивченні альтернативних джерел енергії як відносно нового шляху для України встановлено, що розвиток такої енергетики впливає на низку соціально-економічних чинників, зокрема: стан транспорту, навколишнього середовища, безпеки здоров’я і харчування, систему агропромислового господарювання, енергетику тощо. Державне забезпечення, супровід, підтримка і формування загальної стратегії розвитку інвестування в альтернативну енергетику повинні стати пріоритетними напрямами в нарощенні процесів екологізації у країні. Єдиний концептуальний підхід до забезпечення розвитку «зеленої» енергетики є гарантією налагодження механізму забезпечення інвестиційного потенціалу напряму. Для ефективного функціонування відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) потрібно привести національне законодавство у відповідність до міжнародних вимог, зокрема до міжнародних актів країн Європейського Союзу. Створення оптимальних гарантій і надання квот для інвесторів. Необхідними умовами розвитку є: розроблення програмного і техніко-технологічного забезпечення не лише генерації, акумулювання та використання, а й накопичення та узагальнення інформації, обліку, аналізу, контролю за витрачанням і реалізацією такої енергії; інноваційно-інвестиційний супровід на рівні поглиблення і розширення наукових досліджень, створення робочих програм, проєктів та груп; інституціональне забезпечення залучення інвестицій у розвиток «зеленої» енергетики, розроблення державної цільової програми розвитку та підтримки ВДЕ. Ключові слова: інвестиції, «зелена» енергетика, відновлювальні джерела енергії, «зелений» тариф, розвиток. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 34.