МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ - Аберніхіна, І.; Топоркова, О.; Сокиринська, І.; Шило, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Узагальнено аргументи і контраргументи в межах наукової дискусії з питання методичного забезпечення оцінки фінансової стійкості страхових компаній. Основною метою проведеного дослідження є систематизація показників, за якими можна здійснити оцінку фінансової стійкості страхової компанії відповідно до критеріїв (факторів, джерел) її забезпечення. Систематизація літературних джерел і підходів до розв’язання проблеми управління фінансовою стійкістю страхової компанії для забезпечення її стабільного розвитку засвідчила, що це питання залишається невирішеним повною мірою і потребує деталізації та систематизації показників, за якими можна провести оцінку фінансової стійкості та визначити її рівень. Актуальність розв’язання наукової проблеми полягає в тому, що фінансова стійкість страхових компаній є важливою передумовою їх виживання в сучасних умовах, фактором забезпечення страхового захисту та підтримання досягнутого рівня життя населення, повного і своєчасного виконання страхових зобов’язань, ефективного й конкурентоздатного функціонування страховика в майбутньому. Дослідження питання управління фінансовою стійкістю страхової компанії на основі систематизації показників її оцінки здійснено в такій логічній послідовності: надана характеристика основним тенденціям розвитку страхового ринку України в останні роки; обґрунтовано необхідність управління фінансовою стійкістю страхових компаній з метою забезпечення їхнього сталого економічного розвитку; розглянуто підходи до визначення сутності фінансової стійкості страхової компанії та прийнято за основу визначення української дослідниці Н. В. Ткаченко. На основі аналізу останніх наукових публікацій, теоретичних і методологічних напрацювань сучасних дослідників виділено шість груп критеріїв забезпечення фінансової стійкості, за якими систематизовані та методично обґрунтувані коефіцієнти оцінки фінансової стійкості страхових компаній як суб’єктів фінансового ринку. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для керівників і персоналу страхових організацій, органів державного нагляду за страховою діяльністю, викладачів економічних спеціальностей. Ключові слова: фінансова стійкість, страхова компанія, методичні підходи, оцінка фінансової стійкості. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 5; бібл.: 20.