ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯ ЕКСПОРТНИХ НАДХОДЖЕНЬ І ШЛЯХИ ЗБІЛЬШЕННЯ ВАЛЮТНИХ ДОХОДІВ УКРАЇНИ - Архієреєв, С.; Максименко, Я.; Дяченко, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. В умовах довготривалого дефіциту торговельного балансу актуалізується пошук шляхів збільшення експорту і, відповідно, валютних доходів України. Мета статті — оцінка стану експорту в Україні, його динаміки, розроблення розширеної класифікації факторів, що впливають на формування експортних надходжень, виявлення проблем у цій галузі, розроблення рекомендацій щодо нарощування експорту і збільшення валютних доходів України. Методи дослідження: аналіз і синтез, системний підхід, порівняння, узагальнення, наукової абстракції, статистичний метод. Ґрунтовно проаналізовано сучасний стан і динаміку зовнішньої торгівлі України загалом і експорту зокрема. Розроблено розширену класифікацію факторів, що впливають на формування експортних надходжень, уся сукупність яких розподіляється на дві групи: фактори, що детермінують кількість товарів, які експортують; фактори, що детермінують їхні ціни. До першої групи належать такі: наявність експортного потенціалу, реалізація експортного потенціалу, кон’юнктура на зовнішніх ринках з боку споживачів. Друга група: рівень витрат на виробництво товарів, наявність торговельних обмежень, валютний курс. Проаналізовано вплив усіх факторів на експорт України. Розкрито основні проблеми в цій сфері, такі як: недосконала структура експорту, високий рівень витрат і імпортоємності експорту, несприятливе ринкове середовище для розвитку експортноорієнтованих виробництв. Надано рекомендації щодо зростання експорту й валютних доходів України, серед них: ефективне використання як внутрішніх, так і зовнішніх ресурсів, оптимізація структури експорту, створення сприятливого ринкового середовища, урахування еластичності попиту на національні експортні товари й еластичності пропозиції з інших країн для отримання конкурентних переваг, упровадження нових технологій, модернізація виробництва, використання переваг економічної інтеграції, забезпечення девальваційного ефекту. Ключові слова: експортні надходження, експорт, імпорт, експортний потенціал, еластичність попиту і пропозиції національного експорту, торгові обмеження, валютні доходи, валютний курс. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 15..