ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ ПІДПРИЄМСТВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ - Гузар, У.; Голод, А.; Паска, М.; Феленчак, Ю.; Стахів, І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Мета роботи полягає в дослідженні проблем маркетингового забезпечення процесу формування іміджу підприємств індустрії гостинності в умовах пандемії. Пандемія загострила питання конкурентної боротьби, що зумовило активізацію та актуалізацію досліджень у напрямі формування позитивного іміджу підприємств індустрії гостинності. На основі трактувань дослідників подано власне визначення іміджу підприємства, яке охарактеризовано як «синергетичне» поняття, що охоплює різні іміджеві рівні, які формуються на основі ціннісних орієнтацій, комунікаційних зв’язків і соціально-економічних відносин між суб’єктами взаємодії та співпраці. Визначено, що імідж підприємства формується на основі корпоративної культури компанії, де фундаментальною складовою є чітке і зрозуміле формулювання місії організації. Наведено авторську модель формування іміджу закладів індустрії гостинності. Запропоновано розглядати довіру споживача як однин із ключових факторів стабілізації індустрії гостинності, яка відкриває горизонти нового бачення функціонування підприємства. Досліджено три основні компоненти довіри: довіра інвесторів (вкладників), довіра персоналу до організації, довіра клієнтів. Подано авторський підхід щодо формування сучасних складових довіри. Проаналізовані глобальні споживчі настрої населення під час пандемії (грудень 2020 року — лютий 2021-го) у розвинених країнах світу, на основі яких зроблено висновок, що споживачі все ж таки планують скоротити свої витрати щонайменше на 20 % у наступні чотири тижні порівняно з чотирма попередніми. Найбільша частка скорочених витрат припадає на ресторанні послуги та подорожі. Проведене дослідження сприяє вирішенню багатьох питань щодо поліпшення функціонування закладів індустрії гостинності в умовах пандемії. Зроблено висновок, що в умовах скорочення попиту на послуги підприємств індустрії гостинності та посилення ролі безпекового фактору в рекреаційно-туристичній діяльності особливого значення набуває формування нового рівня довіри клієнта, яка повинна базуватися на оновленому трактуванні принципу «почувайтеся як удома» із розширенням використання інформаційно-комунікаційних технологій. Ключові слова: імідж підприємства, індустрія гостинності, світова пандемія, довіра, планові витрати споживачів. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 10.