ІНТЕГРАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ІНКЛЮЗИВНОСТІ В УКРАЇНІ - Примостка, Л.; Краснова, І.; Примостка, О.; Білошапка, В.; Лавренюк, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Низький рівень фінансової грамотності та охопленості населення банківськими послугами є однією з актуальних проблем українського суспільства. Запропоновано методичні підходи до комплексної інтегральної оцінки рівня фінансової інклюзивності. Виявлено ключові складові фінансової інклюзивності (ФІ), до яких віднесено: добробут, обізнаність, доступність, залученість i використання. Розкрито їхній економічний зміст, логічну послідовність і взаємопов’язаність. Для оцінювання запропоновано алгоритм, який включає послідовні етапи: обґрунтування складових ФІ; вибір аналітичних індикаторів-показників за кожною складовою; розрахунок субіндексів складових та їхня нормалізація; зважування субіндексів на основі професійних суджень; обчислення результуючого показника — інтегрального індекса фінансової інклюзії (ІФІ). Для кожної складової фінансової інклюзивності сформовано первинну сукупність аналітичних індикаторів-показників, які поділено на стимулятори і дестимулятори. Для всіх складових розраховано їх стандартизоване значення і коефіцієнт значущості. Проведено «тепловий» мепінг динаміки субіндексів за складовими за 2000—2019 рр. Виявлено, що активізація розвитку безготівкових розрахунків і цифрових банківських послуг сприяла зростанню складової використання, а скорочення кількості банківських установ зумовило зниження рівня доступності банківських послуг. Здійснено комплексну економіко-статистичну оцінку рівня фінансової інклюзивності в Україні. Інтегральний ІФІ розраховано як середнє геометричне значення індивідуальних субіндексів. Побудовано композитну карту фінансової інклюзії населення України. Карта наочно демонструє низькі показники базових складових фінансової інклюзії — добробуту та обізнаності. Обґрунтовано напрями вдосконалення методики за рахунок розширення переліку аналітичних індикаторів-показників. Виокремлено основні проблеми й деструктивні чинники, які знижують рівень фінансової інклюзивності у країні. Обґрунтовано, що методика оцінювання рівня фінансової інклюзії необхідна для моніторингу та превентивної ідентифікації можливих проблем. Ключові слова: фінансова інклюзія, складові фінансової інклюзивності, доступність, залученість, використання, аналітичні показники, індекси фінансової інклюзії, карта фінансової інклюзивності, інтегральний показник фінансової інклюзивності. Формул: 3; рис.: 4; табл.: 2; бібл.: 20.