ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА МАЛОГО БІЗНЕСУ ПІД ЧАС КОРОНАВІРУСНОЇ КРИЗИ В ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ - Гуменюк, В.; Уманців, Ю.; Длігач, А.; Іванова, Н.; Уманців, Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою проведеного дослідження є розроблення концептуальних положень і формулювання практичних рекомендацій, спрямованих на розвиток методологічних засад державної фінансової підтримки малого бізнесу. На основі наявних теоретичних положень, виявлення сутнісних характеристик, особливостей, систематизації отриманих результатів дослідження запропоновано концептуальні підходи до інтерпретації особливостей державної фінансової підтримки малого бізнесу під час коронавірусної кризи. Малий бізнес є важливою складовою економічної системи будь-якої країни, забезпечує формування складної структури ринку товарів та послуг, розвиток ефективної конкуренції та сприяє кращому задоволенню потреб споживачів в умовах становлення їхнього суверенітету. Державна фінансова підтримка малого бізнесу в європейських країнах перебуває на різних стадіях розвитку. У країнах ЄС фінансова політика регулювання малого бізнесу є прикладом втручання держави в механізм саморегулювання ринку для реалізації конкретних цілей, виконання певних завдань і розв’язання соціально-економічних проблем шляхом зміни економічної поведінки малих підприємств. Досліджено формаційний процес i стратегічні пріоритети державної фінансової підтримки малого бізнесу в європейських країнах та макроекономічний інструментарій її реалізації під час коронавірусної кризи. Виявлено зміни зацікавленості світової спільноти формами державної фінансової підтримки малого бізнесу. Проведено порівняльно-аналітичний огляд інструментарію макроекономічного фінансового регулювання, що використовуються під час пандемії Covid-19 у Європі. Дослідження розкриває важливість малого бізнесу в розв’язанні економічних і соціальних проблем суспільного розвитку, окреслює ситуацію державної фінансової підтримки у країнах ЄС порівняно з українськими малими підприємствами, визначає загальні риси та відмінності державного регулювання підприємництва. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що основні наукові положення статті можна використовувати у практиці державного і регіонального управління малим бізнесом. Ключові слова: малий бізнес, державне регулювання, фінансова підтримка, фінансова політика, коронавірусна криза. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 12.