ВПЛИВ РІШЕНЬ ПРО ПІДВИЩЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ НА МОНЕТАРНУ ПОЛІТИКУ - Колодій, С.; Руденко, М.; Гаряга, Л.; Кочума, І.; Колодій, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Підвищення соціальних стандартів є важливим інструментом соціальної політики держави, однак ухвалюючи приймаючи рішення щодо різкого підвищення мінімальної заробітної плати, потрібно враховувати її вплив на фіскальну і монетарну політику. Метою статті є проведення аналізу, яким чином рішення уряду в галузі соціальних стандартів (зокрема збільшення мінімальної заробітної плати) можуть взаємодіяти з рішеннями в галузі монетарної політики, яка базується на таргетуванні інфляції. Описано методику здійснення аналізу показників і наслідків упровадження інфляційного таргетування в Україні, країнах — географічних сусідах і країн зі схожою економікою. Визначено, що остаточний ефект від впливу змін соціальних стандартів на інфляцію залежить від дії всього передаткового механізму, що включає кілька взаємопов’язаних реакцій, які визначаються як швидкістю передавання імпульсу, так і особливостями інституційного регулювання. Установлено, що критерієм різкого підвищення рівня мінімальної зарплати є суттєве зміщення кривої відношення мінімальної зарплати до середньої зарплати вгору, що погіршує інфляційні очікування, наслідком яких є модифікація поведінки економічних агентів з подальшим перенесенням на показники поточної інфляції в майбутньому. Підвищення соціальних стандартів є благим рішенням уряду з метою підтримання доходів населення, однак для забезпечення нейтральності подібних рішень для фіскальної та монетарної політики воно повинно бути погоджено з їхніми цілями і стратегічними завданнями. Ключові слова: соціальні стандарти, грошово-кредитна політика, таргетування інфляції, мінімальна заробітна плата, ВВП, уряд. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 17.