ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ МЕРЕЖЕЦЕНТРИЧНОГО УПРАВЛІННЯ В ДІЯЛЬНІСТЬ СУЧАСНИХ БІЗНЕС-СТРУКТУР - Боровик, М.; Новікова , М.; Козирєва , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
В статті проведено дослідження сутності мережецентризму та мережецентриського управління, а також особливостей, можливостей, переваг та недоліків впровадження принципів мережецентричного управління в діяльність сучасних бізнес-структур. Розглянуто внесок А. Себровскі, Дж. Гарстка, Д. Альбертса та Ф. Стейна у формування концепції мережецентрчного управління. Досліджено виникнення поняття «мережецентризм» та «мережецентричне управління». Досліджено сутність мережецентричного підхіду та визначено специфіку його використання в процесі управління складними соціально-економічними системами. Запропоновано удосконалити управління діяльністю сучасних бізнес-структур за допомогою впровадження принципів мережецентричного управління в їх діяльність. Визначено основні рівні, на яких повинно здійснюватися управління бізнес-структурами згідно з мерезжцентриським підходом до управління. На основі аналізу традиційних принципів мережецентризму, запропоновано впровадити в управління діяльністю бізнес-структур принципи: формування єдиної розподіленої інформаційної інфраструктури, безперешкодного інформаційний обміну; індивідуального управління інформацією; взаємозалежності та погодженості елементів системи управління, обов’язкового підтвердження достовірності інформації та інтелектуальної інтеграції елементів системи управління діяльністю бізнес-структури. Виявлено основні переваги та недоліки впровадження принципів мережецентричного управління в діяльність сучасних бізнес-структур. Обґрунтовано доцільність впровадження принципів мережецентричного управління в діяльність сучасних бізнес-структур, з метою підвищення результативності їх діяльності за рахунок ефективного управління інформаційним забезпеченням на основі побудови відповідної інформаційної мережи, яка дозволяє здійснювати взаємозв’язок усіх елементів системи управління використовуючи наявну інформацію.