ОЦIНКA ТА УСУНЕННЯ ДЕМОТИВУВАЛЬНИХ КРИТЕРІЇВ В ОРГАНІЗАЦІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ МЕХАНІЗМУ СТИМУЛЮВАННЯ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Левицька, І.; Тарасюк, Г.; Климчук, А.; Постова, В.; Чагайда , А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Виявлення найбільш суттєвих демотиваторів персоналу на підприємствах, розроблення заходів, спрямованих на нейтралізацію демотиваторів на підприємствах, підвищення інтегрального показника активізації персоналу, підвищення ефективності управління підприємством. Методи дослідження, які використовувалися у процесі написання роботи: загальнонаукові та спеціальні. Із загальнонаукових було використано такі методи: дедукції (при побудові структури важелів впливу нa формування механізму оцінки, мотивації та стимулювання персоналу підприємства), індукції, абстрактно-логічного і синтезу, аналізу (при аналізі динаміки інтегрального показника активізації персоналу). Із спеціальних методів: факторний аналіз (при дослідженні коригувальних заходів для зниження демотиваторів і підвищення інтегрального показника активізації персоналу на підприємстві), розрахунково-конструктивний і метод порівнянь, табличний і графічний, економіко-статистичний, кореляційний аналіз, методи прогнозування та інші методи дослідження економічних та управлінських процесів і явищ. Досліджено проблеми, які можуть виникати при оцінюванні, мотивації та стимулюванні персоналу, визначено демотиватори трудової діяльності персоналу. Сформовано перелік рекомендаційних коригувальних заходів з метою підвищення інтегрального показника і зниження рівня впливу демотиватора на підприємствах. Установлено, що загальна мета формування механізму оцінки, мотивації та стимулювання персоналу має стати результатом збігу цілей та інтересів працівників із цілями та інтересами підприємства, підвищення продуктивності персоналу, заохочення працівників до прояву ініціативи в розв’язанні їх як особистих проблем, так і проблем підприємства, поліпшення робочої атмосфери серед підлеглих, задoволення базисних пoтреб персоналу, попередження надмірного перенавантаження працівників. Уперше запропонований алгоритм оцінювання і зниження демотиваторів персоналу для підприємств, розроблено коригувальні заходи для зниження демотиваторів і підвищення інтегрального показника активізації персоналу на підприємстві. Запропонована методологія може бути використана як методичне підґрунтя для розв’язання проблем стратегічного управління підприємством і його персоналом. Ключові слова: мотивація персоналу, демотиватори трудової діяльності, механізм оцінки мотивації, активізація персоналу, коригувальні заходи для зниження демотиваторів, інтегральні групові показники, трудова діяльність. Формул: 4; рис.: 1; табл.: 4; бібл.: 20.