ПРЯМІ ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ В ЕКОНОМІЧНОМУ ЗРОСТАННІ ВІДКРИТОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Рокоча, В.; Ткаленко, С.; Сукурова, Н.; Гончарова, А.; Мурашко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. В умовах глобалізації світової економіки відкрита економіка країни, що бере участь у глобалізаційному процесі, стає органічним елементом світової економіки і завдяки цьому отримує додаткові стимули для розвитку. Міжнародні потоки товарів та капіталу дозволяють отримувати нові джерела для економічного зростання. Економічне зростання відтепер є не лише функцією внутрішніх, а й зовнішніх факторів. Саме вони нині визначають модернізаційні тенденції національних економічних політик, примушуючи їх рухатися відповідно до світових трендів. Метою дослідження є оцінка зв’язку між економічним зростанням країни та зовнішніми факторами її економічного розвитку, а також виявлення залежності між самими зовнішніми факторами задля з’ясування їхньої ролі в модернізації національної економіки. З цією ціллю проводиться аналіз основних параметрів відкритості економіки України як зовнішніх чинників, що впливають на національний економічний розвиток, зміни у традиційній виробничій функції під впливом уведення в неї зовнішніх факторів розвитку, моделюються оціночні показники названих впливів. Новизною є виявлення залежності між формами прояву відкритості економіки та економічним зростанням, розбудова моделі зв’язку форм прояву відкритості економіки. Проведене дослідження базується на сукупності економічних та економіко-математичних методів, які потрібні для ідентифікації впливу зовнішніх факторів на національну економіку, насамперед методи абстрагування, системного і структурно-компаративного аналізу, синтезу і моделювання економічних процесів. До числа використаних у дослідженні моделей належить багатофакторна регресійна модель. Емпіричною основою є матеріали офіційної статистики України за 1999—2019 рр. Результати проведеного дослідження показали: роль глобалізації економіки України в її економічному розвитку, значущість ПІІ як зовнішнього фактору економічного розвитку, сильний зв’язок між міжнародними потоками капіталу і міжнародними потоками товарів в українську економіку, позитивний вплив останніх на перші. Ключові слова: економічне зростання, глобалізація, зовнішні фактори економічного зростання, виробнича функція, відкрита економіка, ПІІ, зовнішня торгівля, державна інвестиційна політика. Формул: 7; рис.: 1; табл.: 8; бібл.: 24.