ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА СТРАХОВУ ПОВЕДІНКУ ДОМОГОСПОДАРСТВ УКРАЇНИ - Гнєушева, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Зважаючи на те, що в Україні комплексного дослідження основних елементів страхової поведінки домогосподарств практично немає, а страхова поведінка домогосподарств характеризується низькою страховою культурою, нерозумінням вигідності і необхідності страхування, особливої актуальності набуває визначення факторів, що впливають на її формування, і виявлення серед множини факторів тих, що впливають на страхову поведінку найбільше. Проведений огляд наукових праць дозволив зробити висновок, що трактування сутності страхової поведінки нечисленні і не враховують її заощаджувальний і споживчий характер. Тому було запропоновано визначати страхову поведінку як різновид фінансової поведінки домогосподарств, спрямований на забезпечення фінансового захисту домогосподарств за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових платежів і доходів від розміщення коштів цих фондів. У ході проведеного дослідження також було запропоновано поділяти фактори впливу на страхову поведінку домогосподарств на екзогенні і ендогенні. Проведено аналіз динаміки рівня безробіття, середньої заробітної плати, мінімальної заробітної плати і мінімальної пенсії для виявлення ступеня впливу макроекономічних факторів на страхову поведінку домогосподарств. Обґрунтовано рівень впливу демографічних факторів, таких як вік і стать особи, на її страхову поведінку за допомогою аналізу динаміки і структури учасників недержавних пенсійних фондів. Дані проведеного дослідження дають підстави стверджувати, що найбільший вплив на формування страхової поведінки домогосподарства мають такі фактори, як політична і соціальна стабільність, стан ринку праці, рівень доходів домогосподарств, гарантії страхових виплат, фінансова грамотність і страхова культура, психологічний тип особистості, стихійні лиха, пандемії. Меншою мірою на страхову поведінку впливають такі чинники, як чутки, поради родичів або друзів, релігія. Усунути негаразди, що стримують формування активної страхової поведінки домогосподарств дозволить реформування моделі регулювання страхового ринку України. Ключові слова: страхова поведінка домогосподарств, екзогенні фактори, ендогенні фактори, страхова культура, гарантії страхових виплат. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 2; бібл.: 23.