ДЕПОЗИТНА ПОЛІТИКА БАНКІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-2019 - Фостяк, В.; Танчак, Я.; Другова, В.; Алєксєєв, І.; Бондарчук, М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Пандемія COVID-2019 стала неочікуваним викликом для економік багатьох країн. Для уникнення швидкого розповсюдження хвороби уряди більшості країн вводили карантин, вимушено закривали кордони, установлювали обмеження на пересування населення тощо. Очевидно, що це провокувало нестабільність на фінансових ринках, різкі коливання курсів національних валют і погіршувало економічні очікування населення. Проведено дослідження депозитної політики банків України в умовах економічної нестабільності, що була спровокована пандемією COVID-2019. На основі статистичних даних проаналізовано структуру депозитних вкладень юридичних і фізичних осіб, динаміку процентних ставок, регіональний розподіл депозитів, а також визначено банків-лідерів із залучення грошових коштів. Отримано неочікувані висновки щодо незначного впливу пандемії на ринок депозитів. Попри всі негативні прогнози, в Україні не спостерігалося значного відпливу депозитів, радше навпаки — банки змогли наростити обсяги залучених коштів від фізичних і юридичних осіб. Проте негативні очікування населення відбилися на структурі депозитних ресурсів, зокрема в аналізований період значно зросла частка коштів на вимогу і короткострокових депозитів. На основі аналізу думок експертів, а також прогнозу основних економічних показників, що мають вплив на ринок депозитів, було розроблено й обґрунтовано три сценарії подальшого розвитку економіки України та банківського сектору — оптимістичний, критичний і реалістичний. На думку авторів, найбільш обґрунтованим у цих умовах може стати реалістичний сценарій, який передбачатиме позитивну динаміку у зростанні базових економічних показників, що впливатиме на зростання обсягів депозитних ресурсів у банках, водночас ураховуватиме потенційні ризики неекономічного характеру, що можуть дестабілізувати ситуацію. Отримані висновки можуть бути застосовані при розробленні стратегій розвитку як окремих банків, так і банківської системи загалом. Ключові слова: депозити, депозитна політика банків, пандемія, фінансові ресурси, банки, фінансові ризики. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 4; бібл.: 13.